Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 67 évesen is kirobbanó formában – Buteyko légzéstechnikával
67 évesen is kirobbanó formában – Buteyko légzéstechnikával Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. szeptember 07.
ImageTudtad, hogy van olyan módszer, amely megszünteti a túllégzést, normalizálja a test szén-dioxid szintjét, biztosítja a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását és megerősíti az immunrendszert? – Így segít az asztma, az allergia, a magas vérnyomás, a horkolás, a krónikus fejfájás és a pánikbetegség gyógyításában is. – Ha érdekelnek a részletek, akkor olvass tovább!

 

 

A különböző évszakok más-más veszélyeket hordoznak az asztmások, allergiások számára. Most éppen a parlagfű pollenje keseríti meg sokak életét az ismert allergiás, szénanáthás vagy akár asztmás tünetekkel. Aztán hamarosan jön az ősz nyirkos, hűvös napokkal, a megfázások, légúti hurutok időszakával. Az asztmás betegek ilyenkor sokkal esendőbbek, légúti gyulladások belobbanására hajlamosabbak, ami több váladékkal, köhögéssel, a fulladás fokozódásával jár.

Télen a száraz, fagyos idő hótakaróval inkább kedvező, de sajnos ez a klímaváltozás miatt egyre ritkább. Gyakori viszont a lucskos, nyirkos, az évszakhoz képest enyhe idő, ami kedvez a kórokozóknak, de az asztmásoknak annál kevésbé, éppen a fentebb leírt okok miatt.

Tavasszal beindul – és a különböző növények által okozott keresztallergiákkal gyakorlatilag most már egész nyárra kiterjed – a pollenszezon, ami sok allergiás beteg számára azt jelenti, hogy tavasztól őszig tüsszög, könnyezik, folyik az orra vagy éppen eldugul. A tavasz ráadásul szeszélyes is, mert fagyos, ködös időt éppúgy hozhat, mint váratlan meleget, ami vitaminok, tartalékok híján még az egyébként egészséges szervezetet is megviseli, legyengíti. Fokozottan igaz ez asztmás, allergiás betegek esetében, hacsak…

 …hacsak nem kezdi el a beteg mielőbb gyakorolni a Buteyko légzést, amivel megszünteti a túllégzést, normalizálja a test szén-dioxid szintjét, biztosítja a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását és megerősíti az immunrendszert. A módszer lényegéről legutóbb már írtam itt, most pedig arról lesz szó, hogy kinek ajánlott e légzéstechnika elsajátítása? 

Dr. Kovács László tüdőgyógyász, Buteyko terapeuta szerint a módszer mindenkinél működik, de csak akkor, ha az illető kitartóan és rendszeresen gyakorol. Ez naponta legalább egy-másfél órás figyelmet igényel (nem egyhuzamban, hanem több alkalomra elosztva). Ennyi idő szükséges a légzőgyakorlatokhoz.

Ez persze nem mindig könnyű. Kiváltképp, ha eláraszt bennünket a sok munka és a vele járó stressz, vagy erős érzelmi hullámzásban vagyunk. Ilyenkor automatikusan fokozódik a légzés. A Buteyko módszer alapján viszont ezt nem engedhetjük meg, ezért nagyon tudatosnak kell lennünk a légzésünket illetően, ami a legtöbb ember számára szokatlan és nehéz.

Csak annak érdemes elsajátítani ezt a módszert, aki képes kitartóan dolgozni, akiben megvan a kellő elszántság és akaraterő, hogy a kitűzött cél eléréséig nem ad magának felmentéseket a gyakorlás alól.

 „Ha végiggondoljuk, hogy a helyes légzés hatására javul a szervezet, a szövetek, sejtek oxigénellátása, beáll a megfelelő pH egyensúly, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ezáltal minden szervünk és az azokat összehangoló szabályozórendszereink működése is javul, öngyógyító folyamatok indulnak be, segítve a beteg gyógyulását, bármilyen betegségről legyen is szó.” – hangsúlyozza Dr. Kovács László – „Természetesen a javulás mértéke és gyorsasága függ a betegség természetétől, súlyosságától. Egy asztmás beteg kellő kitartással akár néhány hónap alatt tejes gyógyulást érhet el. Aki tünet- és panaszmentes, az szintén jól teszi, ha elsajátítja és végzi a gyakorlatokat a még jobb, még tökéletesebb egészségért, illetve a betegségek megelőzésére.”

E módszert tíz évvel ezelőtt vezették be Magyarországon. Azóta több ezer követője lett. Dr. Grandpierre Attila csillagász, kutató, a Vágtázó Csodaszarvas és VHK frontembere például a Buteyko gyakorlatokkal szüntette meg allergiáját, s melegíti fel állandóan hideg, fázó lábait. (Érdekes, ugye?) Erről az alábbi videóban számol be:

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/08/28/67-evesen-is-kirobbano-formaban-buteyko-legzestechnikaval/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >