Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az Egyesített Szociális Intézmény csapata nyerte a „Lecsókirály 2018” címet
Az Egyesített Szociális Intézmény csapata nyerte a „Lecsókirály 2018” címet Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. szeptember 10.
ImageKözel hatszáz csapat vett részt az idei Lecsófőző Vigasságon. A tizennegyedik alkalommal megrendezett őszi gasztronómiai fesztiválon kicsik és nagyok egyaránt találtak kedvükre valót.

 

 

A hagyományos színpadi programok mellett a szervezők külön kis gyermekligettel várták a családdal érkezőket. A zsűri által 20 legjobbnak ítélt lecsó közül az Egyesített Szociális Intézmény csapatának kedvezett a szerencse. Az általuk házilag sütött kenyérben tálalt csülkös lecsóval csapatuk vezetője, Szakácsné Hadnagy Melinda lett a Lecsókirály idén.


Középiskolások, egyetemisták, intézmények és vállalatok dolgozói, civil szervezetek, sportolók, színészek, baráti társaságok, egyenruhások, újságírók, valamint az egyházak képviselői, azaz Székesfehérvár apraja-nagyja már kora reggeltől serénykedett a tűzrakó helyek körül. A XIV. Fehérvári Lecsófőző Vigasságon közel hatszáz bográcsban készült a lecsó. A klasszikus, a reform, a húsos és húsmentes egytálételek közül mintegy százat neveztek be a versenybe is. A zsűri pontozással választotta ki a legjobb lecsót főző húsz csapatot, közöttük pedig sorsolással döntötték el, hogy ki ülhet a Lecsókirály trónjára ebben az évben. A városi lecsót, amelyet hagyományos és kolbászos változatban is bárki megkóstolhatott, Bácskai Zsolt (Bányató Vendéglő) csapata főzte a Zichy liget szélén.

A kora reggeli tűzgyújtást követően a füst és a hagyma könnyeket csalt a szemekbe, míg a barátokkal, ismerősökkel való találkozás öröme mosolyt az arcokra Székesfehérváron. A Lecsófőző Vigasság többezer résztvevője ízesebbnél ízesebb ételeket készítettek a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy liget körül elhelyezett bográcsokban. A főzőterületen a zene „házhoz ment” a Hollóének Hungarica, a Dynamite Dudes és a Band Of StreetS együtteseinek köszönhetően. A Zichy színpadon a táncé volt a főszerep. A Szivárvány Tánccsoport, a Főnix Rock and Roll SE és a MegaDance TáncStúdió bemutatóját követően dél előtt Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a horvátországi Splitből érkezett Jedinstvo néptáncegyüttes gyermek néptánccsoportja és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka néptánccsoportja lépett színpadra.

A Laguna KTSE, valamint a Feketén Fehéren Akrobatikus Rock Táncegyüttes műsorát követően a hagyományoknak megfelelően került sor a városi nyugdíjasklubok sportvetélkedőjének ünnepélyes díjátadójára. Mészáros Attila alpolgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsok, valamint a versenyt szervező Magony Tamás, a Közművelődési, Rendezvényszervező, Ifjúsági és Sportiroda sportmunkatársa adta át a verseny győzteseinek járó kupát és a résztvevőknek az érmeket. A város legfiatalosabb, legsportosabb szépkorúi kétfordulós sportvetélkedőben mérték össze tudásukat tavasszal. A vegyes verseny győztese az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Öreghegyi Nyugdíjas Klubja lett. Második helyen a Maroshegy–Vörösmarty II. Klubja, míg harmadik helyen a VIDEOTON Nyugdíjas Szervezete végzett. A Szent István Király Nyugdíjas Klub lett a negyedik a vegyes versenyben. A női versenyben a képzeletbeli dobogó legfelső fokára a Tóvárosi Nyugdíjasok Baráti Társasága állhatott fel. Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Palotavárosi Nyugdíjas Klubja ezüst, Belvárosi Klubja pedig bronzérmes lett. A VIDEOTON Nyugdíjas Szervezete a negyedik, míg az az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Cser János Postás Klubja az ötödik helyen végzett. Különdíjat vehetett át a legidősebb, 79 éves női versenyző, Kovács Pálné (VIDEOTON Nyugdíjas Klub), a legidősebb, 77 éves férfi versenyző, Somogyfoki László (Szent István Király Nyugdíjas Klub) és a legaktívabb közösség nevében Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke. A délutáni programok sorában táncházzal várta a gyermekeket és felnőtteket Kneifelné Laczkó Kriszta és a Szedtevette zenekar. A „Lecsójátszóka” kreatív, ügyességi és készségfejlesztő játékaiban, a kalandos feladatokban kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak a nap során.

A Lecsófőző Vigasság idei versenyére közel százan nevezték be a helyben készült finomságaikat. Az étkeket - ízük, állaguk, tálalásuk és kinézetük alapján - Gál József, Mihály Csaba, Pamminger Ede, Rácz Jenő, Tóth József és Zámbó Sándor minősítette. A „Legszebb főzőhely” címet a Süsü sütők nyerték. A gasztronómiai fesztivál elindítójáról, a Fehérvár Televízió egykori főszerkesztőjéről, Sipos Józsefről elnevezett „Sipi” emlékkupát Antal Csaba, míg a „Zsűri különdíját” a Denso csapata vehette át. Az idei év újdonsága a „Legcsaládbarátabb főzőhely” cím, amelyet Gyűrűs László és családja érdemelt ki. A nap során a nagyszülőktől az unokákig, három generáció készítette el a húsgombócos lecsót.


A „Lecsókirály” cím elnyerése, mint minden évben a zsűri és Fortuna döntése. A munkát úgy osztják meg egymás között, hogy a hatfős zsűri a közel 100 nevezett ételből a legjobb húsz sorszámát adja meg, a többi Fortuna dolga. Az idei évben az Egyesített Szociális Intézmény csapatának kedvezett a szerencse. Az általuk házilag sütött kenyérben tálalt csülkös lecsóval az első helyen végeztek, és csapatuk vezetője, Szakácsné Hadnagy Melinda lett a Lecsókirály idén.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >