Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow III. Európai Art Mozi Nap a Barátságban
III. Európai Art Mozi Nap a Barátságban Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2018. szeptember 11.
ImageOktóber 14-én, vasárnap Európa ismét mozizni megy! A CICAE – Art Cinema és az Europa Cinemas által már harmadszor megszervezett esemény célja az európai filmek sokféleségének népszerűsítése és az európai art mozik létezésének demonstrálása. A III. Európai Art Mozi Naphoz idén is csatlakozott a székesfehérvári Barátság mozi.

 

 

Több mint 4000 art moziterem működik a világ 36 országában, és mintegy 100 millió látogatónak ezek a mozik játszanak fontos szerepet a kulturális sokszínűség terjesztésében. Ezek a mozik lehetőséget teremtenek arra is, hogy felfedezzék és támogassák a fiatal tehetségeket Európában és azon túl. A CICAE, a nemzetközi art mozi egyesület a nemzeti artmozi-csoportosulások hálózata 1955-ös alapítása óta jár közben a mozik és fesztiválok kulturális sokszínűsége és a különböző országokból származó fontos filmek forgalmazásának előmozdítása ügyében. Az Európai Art Mozi Nap támogatni kívánja az art mozi egyesületek nélkül működő körzetek mozijait is, hogy segítse fejlesztésüket és általánosan erősítse az art filmek láthatóságát.

Az Európai Art Mozi Nap társszervezője az 1992-ben alapított Europa Cinemas, amely 42 ország mintegy 600 városában közel 1000 mozival, összesen két és félezer moziteremmel rendelkezik – ez az első mozihálózat, mely az európai filmekre fókuszál.

A különleges naphoz csatlakozott hazai mozikban magyar és európai filmek láthatók, jóval a hivatalos hazai premier előtt – a fehérvári mozi az Art-Mozi Egyesület által kiválasztott hat film mindegyikét műsorára tűzi. A magyar filmek sorában látható lesz a felújított Egri csillagok, a hazánkat idén Cannes-ban képviselő Egy nap, és persze az új magyar animációs akció-thriller, a Ruben Brandt, a gyűjtő sem hiányozhat a műsorból. Az új európai filmek közül az olasz A szent és a farkas, a skandináv krimik vonulatába tartozó dán A bűnös és a svéd-norvég Bergmann 100 című dokumentumfilm látható a válogatásban, amelyre már foglalhatók jegyek a www.baratsagmozi.hu/jegyfoglalas oldalon.

III. Európai Art Mozi Nap, október 14., vasárnap:

10.30     Egri csillagok – magyar történelmi film, 145 perc, 1968
13.00     Bergmann 100 – svéd-norvég dokumentumfilm, 117 perc
15.15     Egy nap – magyar játékfilm, 99 perc
17.00    A bűnös – dán thriller, 85 perc
18.30     Ruben Brandt, a gyűjtő – magyar animációs akció-thriller, 96 perc
20.30     A szent és a farkas – olasz film, 125 perc

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >