Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Irodalmi programkavalkád a Vörösmarty Társaság szervezésében
Irodalmi programkavalkád a Vörösmarty Társaság szervezésében Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. szeptember 11.
ImageGazdag program-összeállítással készül az őszi időszakra és a jövő év elejére a Vörösmarty Társaság. Könyvbemutatók, irodalmi és közéleti beszélgetések, találkozók és megemlékezések szerepelnek többek között a kínálatban. A szervezet készül a Határon Túli Magyar Irodalom Napjaira, a Magyar Kultúra Napjára, az irodalmi folyóiratok országos találkozójára és egy új, verselemző sorozat indítására a Vár című folyóiratban. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

 

 

„Örömteli, nagy feladatot jelentő rendezvényekkel készült a következő hónapokra a Vörösmarty Társaság. Fontos, hogy ezt megosszuk a nyilvánossággal.” – hangsúlyozta Bobory Zoltán, a szervezet elnöke.

Szeptember 13-án 17.00 órától a Városházán értékes irodalmi konferenciát szerveznek Bécsy Tamás egyetemi tanár emlékére. Ugyanitt irodalmi est lesz szeptember 18-án a HITEL című folyóirat 30 éves fennállása alkalmából, ami országos jelentőségűnek ígérkezik. A főszerkesztőn, írókon, költőkön kívül közreműködnek a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a folyóiratban valaha megjelent, fehérvári költőktől származó versekkel, és külön megemlékeznek Csoóri Sándor örökös tiszteletbeli főszerkesztőről. Szeptember 20-án a 80 éve született Bokros János költőre, tanárra emlékezik a Vörösmarty Társaság.

Október 5-6-7-én immár 19. alkalommal rendezik meg a Határon Túli Magyar Irodalom Napjait, melynek idei témája: Múlt és jelen, helyünk Európában - nemzeti önazonosságunk kérdései. Bobory Zoltán kiemelte, fontos, hogy jelentést kapjanak a határon túli irodalmi élet aktuális helyzetéről, érdemi változásairól, ugyanakkor leszögezte, hogy az érkező vendégek mindig úgy érzik, hogy hazajönnek Székesfehérvárra. A társaság megrendezi a nagy hagyományokra visszatekintő Vörösmarty vacsorát is december elsején, és összeállítást készít az elmúlt egy esztendő hazai írásaiból, Élő Vár címmel.

A szervezet változatlanul képviselteti magát a lengyelországi írótáborban, erősítve azt a több éve tartó barátságot, amit kiépített a kortárs lengyel irodalmárokkal. Szintén komoly feladat lesz 2019 elején a Magyar Széppróza Napja, hiszen az elmúlt évihez hasonlóan sokszínű és színvonalas rendezvényekkel járulnak hozzá az országos kezdeményezéshez. A Vörösmarty Társaság szerepet vállal a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett programokban, és márciusban megrendezi a magyar-lengyel irodalmi barátság napját, opolei és brzegi vendégekkel. Tavaly indították el a Magyar Múzsa folyóirattal karöltve az irodalmi folyóiratok országos találkozóját, melyre 2019-ben is számíthatnak az érdeklődők.

Új, verselemző sorozatot indítanak a Vár című, irodalmi és közéleti folyóiratban a kortárs irodalom széleskörű megismertetésére. Ezeket összegyűjtve szeretnék egy antológiában megjelentetni, készülve a Fehérvári Versünnepre. A Szabadművelődés Házával közös rendezésben folytatódnak a közönségtalálkozók, az irodalmi estek és a kötetbemutatók az Öreghegyi Közösségi Házban és a Királykút Emlékházban.

A Vörösmarty Társaság részeként működő Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör ugyancsak készül a következő időszakra. A szervezet fontos célkitűzése, hogy felkarolja és támogassa a fehérvári és környékbeli képzőművészeti életet, és méltóképpen ápolja az elhunyt alkotók emlékét. Lakner József elnök elmondta, évente általában négy kiállítást – többek között emlékkiállítást és egy-egy különleges témakört felölelő tárlatot – rendeznek, illetve gyakran csatlakoznak a Vörösmarty Társaság irodalmi rendezvényeihez.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >