Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 354 millió forintos beruházás Pákozdon
354 millió forintos beruházás Pákozdon Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. szeptember 13.
ImageLogisztikai központ alapkövét helyezték el Pákozdon, ami a Baptista Szeretetszolgálat számára a rászorulók gyorsabb elérését, krízishelyzetekben pedig a gyorssegélyezést fogja szolgálni.

 

A beruházás értéke 354 millió forint: ebből raktárépületet építenek, valamint irodákat és oktatótermet alakítanak ki. Ünnepi beszédében Soltész Miklós államtitkár az összességében négy és fél milliárd forintból megvalósuló pályázatról elmondta, hogy  részben logisztikai bázisokat hoznak létre, részben felújításokat támogatnak a karitatív tevékenységek támogatására. Mint fogalmazott: „Ilyen mértékű és ilyen jellegű európai uniós pályázatot egyetlen ország sem írt ki.”


A Baptista Szeretetszolgálat az EFOP-2.2.15-16-2017-00003 számú, „A karitatív szervezetek infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében” című projekt keretében épít logisztikai központot Pákozdon. Az ünnepélyes alapkőletételre hétfőn került sor.

A központ mellett országszerte több helyen hoznak létre szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi létesítményt, illetve fejlesztenek meglévőket. A Szeretetszolgálat 2017-ben 638 millió forintot nyert el a beruházások megvalósítására az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában – ebből a pákozdi zöldmezős beruházás értéke 354 millió forint. Raktárépületet építenek 1700 négyzetméteren, ezenkívül irodákat és oktatótermet alakítanak ki. A projekt részeként továbbá gépjárműveket, valamint karitatív segélyezésre, menekítésre használható eszközöket vásárolnak, mintegy 127 millió forint értékben. A központot a rászorulók gyorsabb és költséghatékonyabb elérése, krízishelyzetekben pedig a humanitárius gyorssegélyezés céljából hozzák létre; a növekvő raktárkapacitással nagyobb mennyiségű adományokat is tudnak fogadni, illetve továbbítani.

Az alapkőletételi ünnepségen Szenczy Sándor, a szolgálat elnöke köszöntőjében felidézte az 1996-os indulást, amikor egy velencei nyugdíjas néni ajánlotta fel spórolt pénzét – azzal az imával, hogy legyen világmisszió a Szeretetszolgálat tevékenységéből. Máté evangéliumából a hallgatóság figyelmébe a következő tézist ajánlotta Szenczy Sándor: a csoda az, hogy ha valaki elhiszi, hogy meg tudja tenni, hogyha elhiszi, hogy meg tudja valósítani – így vált lehetségessé, hogy a tevékenységük mára világmisszió lett.  „A Baptista Szeretetszolgálat 22 évének talán az egyik legfontosabb, legjelentősebb építkezése, fejlesztése fog itt megvalósulni.” – fogalmazott az alapkőletétel ’csodájáról’, és a támogatók összefogását méltatta.

A karitatív terület fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A 2010-es jelentős árvíz okozta, Északkelet-Magyarországon jelentkező problémák kapcsán felidézte, hogy a kormányzat megszüntette az adományok ÁFA-terhét, a Karitatív Tanácson belül bankszámlaszámokat és segélyszámokat hoztak létre, valamint megszervezték a segítségnyújtás rendszerét. A hat tanácsi és három külső szervezet indítványára indult el a pályázat: „Összességében négy és fél milliárd forintból fog megvalósulni szerte az országban – mint például a közeli Székesfehérváron is – olyan beruházás, mint ez a mostani. Részben logisztikai bázisok, részben megújulnak olyan helyszínek, amelyekben a segítségnyújtás eddig is ott volt a karitatív szervezetek részéről; és részben pedig olyan felszerelések beszerzésére ad lehetőséget, amelyekkel profibbá teszik a szervezeteknek a munkáját. (…) Ilyen mértékű és ilyen jellegű európai uniós pályázatot egyetlen ország sem írt ki. Senki nem foglalkozott ilyen szinten sem a hazai, sem a külhoni embereknek a támogatásával, mint amit itt közösen a kormány, az önkormányzatok és a karitatív szervezetek együtt megteszünk.”

Tessely Zoltán
országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos a Baptista Szeretetszolgálat tevékenységéről elmondta, hogy jelen pillanatban 20 ezer embert segítenek 3000 munkatárssal, akiknek a munkáját a több száz önkéntes segíti.  Részt vesznek mozgáskorlátozott gyermekek rehabilitációjában, több évtizede lépnek fel az emberkereskedelem ellen, szociális és oktatási ellátásban vállalnak szerepet, Bicskén fogyatékos személyek részére nappali szociális ellátást biztosítanak, Velencén pedig a Baptista Általános Iskola és Gimnáziumot működtetik, valamint több ezer rászorulónak biztosítanak meleg ételt, és hozzájuk kapcsolódik a jelképes örökbefogadás vagy a karácsonyi cipődobozos akciók – tette hozzá.  A raktárbázis öt-hat bérleményt vált ki 3-4 raktárossal, az irodában pedig 8-10 munkatársat foglalkoztatnak majd. A miniszterelnöki biztos az új eszközök beszerzésének a fontosságát is hangsúlyozta.

Az alapítvány részéről az ünnepségen Hári Tibor mutatta be a projektet.

A rendezvényen részt vett Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Székesfehérvár képviseletében pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr Bóka Viktor jegyző.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >