Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Menő jövő – szombaton rendezik az elektromos járművek napját Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. szeptember 14.
A városlakók egészségének megőrzése és a környezetvédelem fontos feladat Székesfehérvár Önkormányzata számára. Ennek jegyében szervezik meg szeptember 15-én, szombaton Menő jövő címmel az elektromos járművek napját, amely a szeptember 16-21-e között zajló Európai Mobilitási Hét felvezető rendezvénye lesz. A Rákóczi utca és a Várkörút lezárt szakaszán az érdeklődők – érvényes jogosítvány birtokában – ki is próbálhatnak egyes modelleket.

 

 

A 21. század technikai fejlődése számos, eddig ismeretlen lehetőséget kínál minden területen, így az iparban, az autógyártás területén is, ahol az utóbbi években egyre nagyobb teret kap az elektromos járművek fejlesztése. Egyre többen tartják fontosnak, hogy ezen a módon is visszaszorítsák a levegőszennyezést. Évről évre nő a közlekedésben résztvevők száma, érthető módon tehát a jövő egyik kulcsfontosságú területe az elektromos járművek minél szélesebb körben való elterjedése.

Székesfehérvár Önkormányzata számára kiemelten fontos a környezet megóvása, a városlakók egészségének védelme, megőrzése. Ezért is rendezik meg Menő jövőcímmel az elektromos járművek napját a Rákóczi utca és a Várkörút lezárt szakaszán. A szeptember 15-én, szombaton zajló program egyben az Európai Mobilitási Hét nyitánya is lesz: ez a Fehérváron évek óta hagyományos rendezvénysorozat ugyancsak az alternatív közlekedési módok népszerűsítését szolgálja szeptember 16-21-e között.

A Menő jövő című, 13 órától 19 óráig tartó programon a tervek szerint öt kiállító lesz jelen: az e-Mobi két darab E VW Golfot és elektromos robogókat, az E-On két Nissan Leafet és elektromos robogót, a Nissan Sales CEE egy Nissan Leafet, a Rack Autó elektromos BMW-ket, a LeasePlan is egy Nissan Leafet, valamint egy BMW i3-at és egy KIA Nirot állít ki a Várkörút lezárt szakaszán.

A szervezők ígérete szerint arra is lesz lehetőség, hogy a rendezvény látogatói kipróbáljanak egyet-egyet a kiállításon bemutatott autók közül. Ehhez természetesen érvényes jogosítványra lesz szüksége az érdeklődőknek. A tesztvezetés a helyszínen, a Rákóczi utca lezárt szakaszán lesz, a tesztautók a Panorama Offices előtti parkolóban állnak majd, a járművek kipróbálására itt lehet jelentkezni a kiállító cégek képviselőinél.

Az elektromos autózás, az új modellek iránt érdeklődők a szakemberek segítségével megismerkedhetnek a jelenleg elérhető járművek kínálatával, a helyszínen jelen levő Vörösmarty Rádió munkatársai által készített beszélgetésekből pedig mindent megtudhatnak az autók különböző típusairól, jellemző tulajdonságairól. A rendezvényen találkozhatnak a www.e-cars.hu honlap stábjával is, a sátrukban számos érdekes és hasznos információhoz juthatnak majd az érdeklődő látogatók az e-autókkal kapcsolatban.

Az elektromos járművek napján bemutatkozik Székesfehérvár elektromosautó-flottája is. A Várkörút Lakatos utca – Nemzeti Emlékhely kapuja közötti szakaszán a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. négy autóját (egy Nissan Leaf személyautó és három Nissan NV200e tehergépkocsi, amelyeket az önkormányzati ingatlankezeléssel, épületüzemeltetéssel, karbantartással összefüggő feladatok ellátásához használnak), valamint a Városgondnokság elektromos meghajtású járműveit tekinthetik meg.

„A rendezvényen szeretnénk az elektromos autózást, mint élményt és életérzést egyre több emberhez eljuttatni. Köszönjük valamennyi partnerünknek, akik csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz! Aki ült már elektromos autóban, az megtapasztalhatta, hogy teljesen más érzés, mint a hagyományos autózás.” – 
mondta a beharangozó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy két partnercégnek köszönhetően jelentősen növekedni fog az elektromos töltőpontok száma Székesfehérváron, ezáltal minden városrészben elérhető lesz a szolgáltatás. A tapasztalatok szerint egyre inkább emelkedik a városban az e-eutók száma.

Az e-Mobil Kft-vel és az E.ON-nal együttműködve – a Közgyűlés döntése alapján – 12 helyen építenek ki elektromosautó-töltőt az elkövetkező hónapokban. Ebből tizenegy gyorstöltő, egy pedig villámtöltő lesz a Polgármesteri Hivatal szakirodájának javaslata alapján, a város több pontján: Mátyás király körút, Gyümölcs utca, Király sor, Huszár utca, Seregélyesi út, Jankovics utca, Sütő utca, Gáz utca – Alba Regia Sportcsarnok (villámtöltő), Béke tér, József Attila utca, Ybl Miklós lakótelep, Rác utca. Az Európai Mobilitási Hét programjai elérhetőek az alábbi linken:
http://teleelettel.hu/esemeny/5865/mobilitasi_het

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >