Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
C-vitamin mindenkor Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2018. szeptember 21.
ImageSok mindenre képes az emberi szervezet, egy dologra azonban semmiképp, C-vitamint előállítani. Ezért azt külső forrásból kell bejuttatni a szervezet számára, mivel létfontosságú anyagról van szó.

 

 

„Az aszkorbinsav (C-vitamin) az élet alapjainál fejti ki hatását” – Mondta Szent-Györgyi Albert, e nélkülözhetetlen anyag felfedezője. Ezért a C-vitaminra folyamatosan, mindenkor szüksége van a szervezetnek. Természetesen vannak kiemelt időszakok és élethelyzetek, amikor magasabb mennyiségre van szükség.

 

A C-vitamin hatásai többek között

  • Hozzájárul a kollagénképződéshez, ezáltal a bőr normál állapotához.
  • Az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen.
  • Részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban.
  • Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
  • Segíti több enzim működését, a … felszívódását stb.

 

Az élelmiszerek mint C-vitamin-források

 

Szent-Györgyi a paprikából vonta ki a C-vitamint, de jelentős természetes vitaminforrás és -alapanyag még számos zöldség, a savanyú káposzta, a gyümölcsök közül a citromfélék, a kivi, a csipkebogyó. Ez utóbbiban a C-vitamin mellett vízben oldódó flavonoidok is vannak, amelyek kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, bizonyos mértékig gátolják a C-vitamin gyors lebontását.

 

Az emberi szervezet napi C-vitamin-szükséglete fokozódik megerőltető tevékenység, terhesség, szoptatás során, lázas állapotban, az immunrendszer erősítését kívánó hideg időszakban.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >