Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A remény jeleinek felmutatása a kultúrában Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. szeptember 17.
Ismét csatlakozott Székesfehérvár és a Székesfehérvári Egyházmegye a XII. Ars Sacra Fesztiválhoz. Célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában és a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon zsidó-keresztény gyökereihez. A fesztivált Olasz Ferenc Balázs Béla-díjas fotográfus filmjének vetítése után fotókiállításának megnyitója követte.

 

 

Egy héttel a KATTÁRS rendezvénysorozata után a Székesfehérvári Egyházmegye újra változatos programokra hívta az érdeklődőket. A szeptember 15-16-án megrendezett XII. Ars Sacra Fesztivál keretében művészeti programok és nyitott templomok várták a hívőket és érdeklődőket.

A fesztivál székesfehérvári megnyitóján Spányi Antal megyés püspök köszöntötte a résztvevőket. Beszédében Isten irgalmas szeretetének mindennapjainkban való megnyilvánulására hívta fel a figyelmet. „Mindenki a saját lelkében őrzött Krisztus-képét látja egy kép szemlélése közben. Fontos az, hogy megálljunk az alkotások előtt és egy pillanatra elmerüljünk bennük. Ezért is szerveztünk kiállításokat olyan kiváló művészekkel, mint mai vendégünkkel, Olasz Ferenccel.” - tette hozzá Spányi Antal, aki beszédében köszönetét fejezte ki a művésznek, aki a kiállítás meghívóján látható munkáját az Egyházmegyei Múzeum gyűjteményének ajándékozta.

A rendezvény megnyitóján bemutatták Olasz Ferenc Balázs Béla-díjas fotográfus, tanár Ars Hungarica, A Kárpát-medence művészeti emlékei című filmjét, amely Olasz Ferenc legszebb filmjeiből ad ízelítőt. A bemutatott alkotást a művész 2014-ben, a Magyar Művészeti Akadémiába való felvételének tiszteletére készítette. Ahogy azt az alkotó elmondta: „Közel 100 filmemből ad ízelítőt ez a 30 perc, amely bemutatja a Szent Koronától kezdve egész Makoveczig készült művészeti anyagaim emlékét.” - majd a film és fotókiállítása kapcsán hozzátette – “Hitvallásom az, hogy a szavaim helyett a munkásságomról és hitemről beszéljenek inkább alkotásaim.”

A filmvetítést követően megnyitották az Olasz Ferenc gazdag életművének képeiből válogatott fotókiállítást, amely megtekinthető a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >