Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Egészséges étkezés és életstílus a Kodályban Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. szeptember 18.
ImageTizenötmillió forintos Európai Uniós támogatást nyert el a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI a „Menő menzák” program keretében, melyből a 2018-19-es tanévben egész éves egészséges életmódra sarkalló programokat szerveznek a diákjaik és tanáraik számára. A pályázat másik elemeként teljesen megújulhatott az intézmény ebédlője is.

 

 

Egészséges étkezés és életstílus a Kodályban” elnevezésű programjával nyerte el a „Menő menzák” EFOP-pályázat 15.000.000 forintos, Európai Uniós támogatását a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI. A pályázat keretében teljesen megújulhatott az intézmény étterme, valamint az egészséges táplálkozás jegyében egész éves egészségfejlesztő, ismeretterjesztő és szemléletformáló programok várják a diákokat és tanárokat.

A projekt – ahogy azt az iskola ismertette – két fő részre bontható: az iskolai étkező tárgyi felszerelésének javítására, valamint az ismeretterjesztő és szemléletformáló programsorozatra. Az első elemhez kapcsolódóan – az összeg több mint feléből – az iskola 25 új asztalt, 150 széket, függönyöket, asztalterítőket és egy LCD-kijelzőt vásárol az ebédlő környezetének modernizálása érdekében, illetve az épületben 5 vízadagoló automatát helyez el, ezzel is ösztönözve a gyerekeket és a tanárokat – a cukrozott üdítők helyett – az ivóvíz fogyasztására.

A projekt másik része az ismeretterjesztő, egészségfejlesztő és szemléletformáló programok köré épül. Az egészségtudatos táplálkozás jegyében a tanév során az intézmény célja, hogy kialakuljon a tanulóikban az igény arra, hogy a táplálkozás mind minőségi, mind környezeti szempontból élmény legyen. Ennek érdekében védőnő és dietetikus segítségével szűrést szerveznek az ételintoleranciák és túlsúly kiszűrésére, majd a problémával küzdő gyermekek és szüleik számára ismeretterjesztő előadásokat, főzőtanfolyamot rendeznek.

A mindennapokban a gyerekeket játékos vetélkedőkre, levelező versenyekre, filmkészítésre és blogolásra hívják, valamint rajzpályázatot is hirdetnek a rendezvény logójának megtervezésére az egészséges életstílus megjelenítése érdekében.

Brájer Éva
alpolgármester a program kapcsán elmondta: „Székesfehérváron a Tutimenza, az egészséges életmódot támogató program, jóval megelőzte az ilyen célú kormányzati döntéseket. Az akkori két bemutató intézmény egyike pont a Kodály Iskola volt. Örömömre szolgál, hogy ezzel a hasonló témájú pályázattal, amelyet az intézmény sikeresen elnyert, folytatódhat az akkor elkezdett munka.” Az alpolgármester a diákokhoz intézett köszöntőjében hozzátette, hogy az étkezés mellett a sportnak is ugyanolyan fontos a szerepe az egészséges életmód kialakításában.

Kneifel Imre
igazgató a programok közül kiemelte az „Én elmentem a büfébe félpénzzel…” elnevezésű rendezvényt, amelynek keretében az intézményben működő büfé meghatározott napokon egészséges, tápláló dolgokat fog árusítani, amelyet az iskola a pályázat terhére támogat, így a diákok valóban „félpénzen” vásárolhatnak majd. Ezen az örömön felbuzdulva, és bemutatva, hogy a Kodály nevéhez híven énekzenei és művészeti iskola, a diákok az igazgatóval közösen énekelték el zárásul a program nevéhez ötletet adó dalt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >