Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Bécsy Tamás emlékülést tartottak a Városházán Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. szeptember 17.
A 90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, színháztörténész és drámatudós tiszteletére szerveztek emlékülést a Városházán. Volt tanítványai, kollégái, barátai jöttek el az eseményre, melynek nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta, kiemelve a kultúra szabadságát.

 

90 évvel ezelőtt született Bécsy Tamás egyetemi tanár, a drámaelmélet kiváló tudósa. Tanított a Pécsi Tanárképző Főiskolán, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, valamit megalapította a színháztudományi tanszéket a Veszprémi Egyetemen. Számos tanulmánykötete jelent meg, és az ő nevéhez fűződik a drámamodellek meghatározása. Foglalkozott többek között Örkény István és Csokonai Vitéz Mihály drámáival. Számos szállal kötődött Székesfehérvárhoz is, ennek nyomán tanított a Kodolányi János Főiskolán, és a főiskola valamint a Vörösmarty Társaság közös kiadásában megjelent 2001-ben A siker receptjei című könyve.

A Bakonyi István irodalomtörténész által vezetett esemény nyitó előadását Róth Péter alpolgármester tartotta. Hozzászólásában a kultúra szabadságáról és az ebből fakadó döntési helyzetekről beszélt. "A kultúra szabadsága egyúttal a szabad akarattal felruházott ember számára a választás lehetőségét hordozza magában. Döntést a tagadás és a teremtő logosz között, döntést a lehúzó és a felemelő között, döntést a nemlét és az élet között." – fogalmazott Róth Péter.

Az emlékülés előadói közül Kabdebó Lóránt irodalomtörténészhez és Nagy András íróhoz munkatársi kapcsolat is fűzte Bécsy Tamást. Kabdebó Lóránt Bécsy Tamás jellemének tisztességéről szólt. „Olyan ember volt, aki ha szúrt, szembe szúrt és előtte figyelmeztetett. Úr volt a saját tettei fölött! Voltak vitáink, ő tudott ordítani, de hitt is abban, ami ordított…”

A további előadók közül Papp Lajos szívsebész a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, míg Fábry Sándor humorista a Tanárképző Főiskolán volt Bécsy Tamás tanítványa.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >