Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Eldugult az orrod? Így szüntetheted meg pár perc alatt! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. október 02.
ImageKíváncsi vagy arra az egyszerű gyakorlatra, amely segítségével pár perc alatt megszüntethető az orrdugulás? Akkor olvass tovább!

 

 

 

Az orrdugulás valószínűleg senki számára nem ismeretlen. Valaki azt mondja, hogy azért dugul el az orra, mert allergiás valamelyik növényre vagy virágporra, mások a macskaszőrt hibáztatják, a poratkákat, a levegő szennyezettségét, a legtöbben pedig a reggeli ébredés kényelmetlen - és természetes - mellékhatásának tartják.

A múltkor már írtam arról, hogy miért fontos a helyes légzés. Akkor főként az asztmások helyzetével foglalkoztam. Megemlítettem akkor, hogy tavasszal indul be - és a különböző növények által okozott keresztallergiákkal gyakorlatilag most már egész nyárra kiterjed - a pollenszezon, amely sok allergiás beteg számára azt jelenti, hogy tavasztól őszig tüsszög, könnyezik, folyik az orra vagy éppen eldugul. A tavasz ráadásul szeszélyes is, mert fagyos, ködös időt éppúgy hozhat, mint váratlan meleget, ami vitaminok, tartalékok híján még az egyébként egészséges szervezetet is megviseli, legyengíti.

A pollenszezonban sok ember orra folyik vagy eldugul adott növények közelében (Fotó: Pixabay)

Felvázoltam a Buteyko légzést, amivel megszüntethető a túllégzés, normalizálható a test széndioxid szintje, s amivel biztosítani tudjuk a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását és megerősíthetjük az immunrendszert.

Ha már ennyire felcsigáztam - reményeim szerint - az olvasókat, akkor most térjünk rá egy konkrét problémára és annak megoldására, hiszen az orrdugulás nem csak a tavasz-őszi pollenszezonra jellemző!

Ahhoz, hogy meg tudjuk szüntetni ezt a gyakran fellépő tünetet, meg kell értenünk az okát! (Ami sokáig nekem se volt világos, teljesen máshol kutattam a vélt gyökerek után. Természetesen hiába…)

Biztosítsuk a szabad légutakat, a sejtek megfelelő oxigénellását! (Fotó: Pixabay)

Túllégzéskor - amit a múltkor már ecseteltem - beszűkülnek a légutak. Van akinél a hörgők, van akinél az orrjáratok, és van akinél mindkét terület érintetté válik. Így próbál meg védekezni a szervezet a túllégzés ellen, így igyekszik kompenzálni a túlzott széndioxid-veszteséget. Ebből kiindulva: ha megemeljük szervezetünk széndioxid szintjét, akkor okafogyottá válik a légutak beszűkítése, így az orrjáratok is természetes módon kinyílnak.

– Más szempontból úgy tekinthetünk az orrdugulásunkra, mint a beépített kontroll-lámpára az autónkban, amely jelzi a hibás működést, ez esetben a helytelen légzést, amit enélkül észre sem vennénk. Így viszont lehetőségünk van kijavítani a hibát, mielőtt sokkal súlyosabb állapotot (például asztmát) idéz elő, és akár hálásak is lehetünk az orrunknak ezért a tünetért – hívta fel figyelmemet a lényegre Varga-Szilágyi Gyula Buteyko terapeuta.

Ne várjuk meg, míg nem kapunk rendesen levegőt és fuldoklani kezdünk! (Fotó: Pixabay)

Hogyan tudjuk megemelni testünk széndioxid szintjét? Varga-Szilágyi Gyulának köszönhetően bemutatok most egy gyakorlatot, amellyel öt perc alatt megszüntethető az orrdugulás. A módszer gyerekeknél és felnőtteknél is egyaránt működik. Íme:

 

 

Az alábbi linken megtalálható a cikk folytatása:

http://www.fmc.hu/2018/09/25/eldugult-az-orrod-igy-szuntetheted-meg-par-perc-alatt/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >