Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Kutatói pályázat középiskolások részére Nyomtatás E-mail
Írta: Kodácz Csengele   
2018. október 02.
ImageA zentai Történelmi Levéltár az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közreműködésével pályázatot hirdet középiskolás diákok részére Elfelejtett múlt - az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei címmel, melynek keretében lehetőség nyílik a levéltár kutatómunkájában való aktív részvételre, ahol szakemberek segítségével tájékozódhatnak a levéltári kutatás módszertanáról.

 

 

Az „Élő archívumok – Közös kulturális örökség ereklyéi” elnevezésű projekt keretében zajló adatgyűjtés, levéltári kutatás a 19. és a 20. század fordulójának mezőgazdaságával, iparával foglalkozik. A tárgyalt időszakban működő, mezőgazdasági profilú cégek iratanyagának adatgazdagsága több oldalról szemlélteti a századforduló agráréletét. Szerepelnek ebben az irategyüttesben jogi formulák, pénzügyi adatok, végrendeletek, keresztlevelek, szerződések stb. Ezek és a különféle közigazgatási szervek iratai nyomán rekonstruálható, hogy a korszak gazdái milyen gazdasági, jogi háttérrel rendelkeztek, mennyi tőkét halmoztak fel, hogyan születtek a családi gazdaságok, milyen volt a gazdálkodók társadalmi összetétele.

 

Elfelejtett múlt - az ipari és mezőgazdasági termelés gyökerei című pályázat célja a közgyűjteményekben, azon belül is kiemelten a levéltárakban történő kutatás népszerűsítése a középiskolás korosztály körében, valamint a diákok a tárgyalt időszakkal kapcsolatos ismereteinek bővítése.

 

A téma iránt érdeklődő diákoknak egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kell benyújtaniuk. Az önéletrajznak tartalmaznia kell a személyes adatokat, az eddigi tanulmányokra vonatkozó információkat, iskolán kívüli tevékenység (szakkör, önképző kör, egyesületi tagság stb.) feltüntetését és természetesen a pályázó elérhetőségeit. A motivációs levélben arra a kérdésre várunk válaszokat, hogy miért szeretnének részt venni a levéltár szervezésében zajló kutatótáborban. A motivációs levélnek nincsenek terjedelmi korlátai.

 

A jelentkezési határidő: 2018. október 31.

 

A jelentkezési anyagot a zentai Történelmi Levéltár címére (24400 Zenta, Fő tér 1., Szerb Köztársaság / 24400 Senta, Glavni trg 1., R. Srbija) kell elküldeni.

 

A beérkezett pályázatokat szakértőkből álló zsűri bírálja el. A pályázaton eredményesen szereplő diákok könyvjutalomban részesülnek, térítésmentesen részt vehetnek a fiatalok számára meghirdetett nyári ifjúsági táborunkban, valamint szakmai kirándulást szervezünk számukra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

 

A pályázat az Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program „Élő archívumok - A közös kulturális örökség ereklyéi” c. pályázat (Rövidítés: LIVES; Projektazonosító: HUSRB/1602/32/0218) keretében valósul meg.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >