Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Minél több mesét minél több gyereknek!
Minél több mesét minél több gyereknek! Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. október 02.
ImageMegnyitotta kapuit a NépmesePont, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár új szellemi műhelye. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően hozták létre azért, hogy megőrizzék és népszerűsítsék a magyar népmesekincset, gazdagítva ezzel a gyerekek készségeit és műveltségét. Élőszavas mesemondással, meseolvasással, vetítésekkel várják a csoportokat és az egyéni látogatókat előzetes bejelentkezés alapján.

 

 

„A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” című, országos projekt célja a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítése, beépítésének elősegítése a kulturális intézmények szolgáltatási kínálatába, NépmesePontok létrehozásával támogatva a nevelési-oktatási intézmények tanulóinak kompetenciafejlesztését.

Székesfehérváron a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 80 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az „Óperencia Program - NépmesePont létrehozása és működtetése Fejér megyében” című programja megvalósítására. Az intézmény magasföldszintjén, több mint 100 négyzetméteren alakították ki a NépmesePontot, amely három, egymástól jól elkülöníthető funkciójú helyiségből áll. 33 különféle programot – klubfoglalkozásokat, művészeti és alkotócsoportokat, élőszavas mesemondást, mesemondó versenyeket, kulturális órákat, táborokat, pedagógiai workshopokat – szerveznek a következő három évben.

Iszkádi Erika
 igazgató bevezető gondolatai után Törő Gábor országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Elhangzott, hogy Fejér megyében két helyszínen, Székesfehérváron és Dunaújvárosban alakítottak ki NépmesePontot. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár eddig mintegy tíz intézménnyel kötött együttműködési megállapodást a szellemi műhely látogatására. Úgy fogalmazott, a NépmesePont egy kulturális érték, amely a népi kultúra minél mélyebb megismertetését szolgálja, és ezt a munkát a gyerekeknél kell kezdeni.

A Munkácsy Mihály Általános Iskola diákjai készítették a NépmesePontot szimbolizáló ábrát, amely együttesen illusztrálja a város és a megye történelmét, a művelődési házat, a mesevilágot és Maroshegyet – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki közreműködött a NépmesePont létrehozásában, különös tekintettel a Gárdonyi Művelődési Ház munkatársaira. Szavai szerint fontos, hogy minél több gyermek eljöjjön szüleivel, nagyszüleivel együtt, és minél többen elmélyüljenek az őszinte, az arcokra mosolyt csaló, és érzelmekben gazdag mesevilágban.

Brájer Éva
 alpolgármester, Maroshegy önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és a mese nagyon intenzív kapcsolata Adorján Viktor vezetése alatt kezdődött a meseíró pályázatok és a mesemondó versenyek elindításával. Arról is szólt, hogy a falusias hangulatot idéző Maroshegy folyamatosan fejlődik, lélekszáma egyre bővül. A közösségi média világa mellett a lakóknak van igényük az együttlétre, a közös élményekre, az alkotásra, és ennek fontos bázisa a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Hozzátette, hogy az építészcsapat jelenleg is dolgozik az intézmény felújításának tervein

A NépmesePontot Tóth Tamás esperes, plébános áldotta meg. A megnyitón közreműködtek az Ikarus Néptáncegyüttes táncosai, Marton Bendegúz népdalénekes, Huszár Anna, az Óperenciás Mesemondó Verseny résztvevője, illetve a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai.

A Népmesepont élőszavas mesemondással, meseolvasással, népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, interaktív feladatokkal, diafilmvetítésekkel, mesekönyvekkel, társas- és mesejátékokkal várja az óvodai és iskolai csoportokat, illetve az egyéni látgatókat. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges a 22/202-025 számon, a  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  e-mail címen, vagy személyesen a helyszínen. A központ hétfőn, kedden és szombaton 10 és 16 óra között, míg szerdán, csütörtökön és pénteken 10 és 18 óra között tart nyitva.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >