Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mellrák elleni séta és Richter Egészségváros
Mellrák elleni séta és Richter Egészségváros Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. október 01.
ImageA hétvégén szinte minden az egészségmegőrzésről szól Székesfehérvár Belvárosában. Két olyan nagyszabású programot rendeztek, amely akár életeket is menthet. A mellrák elleni egészségséta az Országalmától indult, ez volt a felvezető eseménye a Richter Egészségváros országjáró szűrőprogramnak.

 



A mellrák korai felismerését, a szűrés fontosságát és a gyógyítás lehetőségeit hangsúlyozó egészségsétát tizedik alkalommal szervezték meg Székesfehérváron. Sportklubok, egyesületek, civil szervezetek képviselői, egészségügyi dolgozók és magánszemélyek gyűltek össze, több százan csatlakoztak  a kezdeményezéshez, köztük dr. Cser-Palkovics András polgármester, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok és Závodszky Noémi színművész, a séta háziasszonya. A menet a Fehérvár Enthroners játékosainak felvezetésével a városközpontból a Fő utcán és a Ady Endre utcán haladt, majd a Mátyás király körúton érkeztek a résztvevők az Alba Plaza elé, ahol egész nap zajlanak a Richter Egészségváros programjai.

A séta zárásaként Závodszky Noémi a színpadon arról beszélt: hisz abban, hogy minden betegségnek lelki eredete van. Ne csapjuk be önmagunkat, a testünk mellett a lelkünket is vizsgáljuk, mert rengeteget tehetünk az egészségünkért. Sok ember azért betegíti meg önmagát, mert nem érzi fontosnak magát, és így hívja fel a figyelmet erre. Fontos, hogy minél inkább szeressük magunkat és vigyázzunk magunkra!

Dr. Pásztor László egészségfejlesztési koordinátor evidenciákra hívta fel a figyelmet. Szavai szerint egyszerű dolgokból áll a világ: a Föld kering a Nap körül, a fű zöld, az ég kék, az időben felfedezett emlőrák legtöbbször gyógyítható. A legfontosabb, hogy aki meghívót kap mammográfiás szűrésre, az menjen is el!

A mellrák elleni sétát és a nők egészségét jelképező rózsaszín lufik között ismét voltak fehér léggömbök, amelyek a férfiakat érintő daganatos betegségekre, azok megelőzésére hívták fel a figyelmet.  Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok arra kérte hölgytársait, hogy vigyázzanak a férfiakra, akik óvják, védik a családjaikat, és vegyék rá őket arra, hogy elmenjenek a szűrésekre.

A Richter Egészségváros több mint 30 sátorban ingyenesen igénybe vehető szűrések sokaságával várta az érdeklődőket 17.00 óráig. Többek között van prosztataszűrés, csontritkulás, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatfelmérés, asztmaszűrés, nőgyógyászati tanácsadás, a memóriazavarokkal, szorongással és szenvedélybetegséggel kapcsolatos vizsgálat. Emellett közismert személyek – Szily Nóra és Tari Annamária – előadása, Katus Attila tornája is szerepelt a programban. A műsorvezető Abaházi Csaba vo.t

A rendezvény kapcsán a Richter Gedeon Nyrt.  2.000.000 Ft alapadományt ajánlott fel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak, Székesfehérvár Önkormányzata további 2.000.000 Ft-tal megnöveli a támogatást. A szűrések résztvevői is segítik a nemes célt, hiszen minden vizsgálaton, tanácsadáson, előadáson való részvétel 300 forinttal emeli az alapadományt.  A támogatásból a kórház onkológiai osztályának komfortosítását szolgáló új kezelőszékeket fognak vásárolni.

Az Egészségváros megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a Richternek, amely 2011 után immár második alkalommal hozta el a programot Székesfehérvárra. Bízik abban, hogy a rendezvénnyel sokakat sikerül meggyőzni a prevenció fontosságáról.

Dr. Csernavölgyi István, a kórház főigazgatója szintén köszönetét fejezte ki a Richter gyógyszergyárnak, amely hagyományt teremtett az elmúlt tíz évben és zászlajára tűzte a prevenciót. A szűrések résztvevői példát mutatnak a jövő generációjának, hiszen a bajt sokkal jobb megelőzni, mint kezeltetni. Köszönetét fejezte ki a munkatársainak, hogy évente számos alkalommal dolgoznak a különféle szűréseken, és végzik a gyógyító munkát.

A felszólalók sorát Csaba Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-helyettese zárta. Arról beszélt, hogy a 117 éves múltra visszatekintő cégük a magyar gyógyszergyártás megalapítójaként mindig is nagy hangsúlyt fektetett a magas minőségű gyógyszerkészítmények előállítására. Eddig 67 helyszínre vitték el az egészségvárost, 330 millió forint adományt adtak át. Körülbelül 150 ezer szűrést végeztek, ebből minden negyedik végződött figyelmeztető jelzéssel.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >