Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fazekas szakmai nap pedagógusoknak Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós   
2018. október 03.
„Kis korsó, nagy korsó, torkomat újító, ruhám rongyosító” címmel szervez szakmai napot a Fejér Megyei Művelődési Központ és a M-ART egyesület pedagógusoknak, óvónőknek, közművelődési és közgyűjteményi szakembereknek 2018. október 19-én a csákvári Vértes Múzeumban. A rendezvényhez bárki csatlakozhat; a program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

A XIX–XX. században Csákvár a Dunántúl legnagyobb fazekasközpontja volt, a mesterség fénykorában, 1833-ban 193, 1900-ban 131 önálló mester forgatta műhelyében a fazekaskorongot.

A szakmai nap témája a fazekasságot járja körbe. Délelőtt 9 órától Csupor István néprajzkutatóval, Ujcz Ágnes fazekassal és Sevella Zsuzsannával hallgathatnak meg előadásokat a csákvári fazekasság múltjáról, jelenéről és a népművészeti minták jelentőségéről a vizuális nevelésben.

11 órától forgószínpad szerű gyakorlatorientált foglalkozáson ismerkedhetnek az érdeklődők a fazekasság forma- és mintavilágával. A résztvevők az oktatási munkát segítők játékokat készíthetnek a fazekas edények, miskakancsók, ember alakú butellák, tálak mintáinak felhasználásával. A program során kipróbálható és elkészíthető játéktípusok: dominó, memóriajáték, sziluettek, logikai játékok. A résztvevők megtekinthetik a csákvári fazekasság hagyományairól szóló kiállítást.

A szakmai nap során ötleteket kapnak e népi mesterségről, formavilágának, motívumkincseinek megismertetéséhez a tanórai és tanórán kívüli keretek között.

A rendezvény az NKA támogatásával valósul meg.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >