Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Célegyenesben a Sóstói Stadion felújítása
Célegyenesben a Sóstói Stadion felújítása Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. október 04.
A műszaki átadás után a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet.

 

Hosszú hónapok munkáját követően már elmondható: hivatalosan is az utolsó szakaszához érkezett a Sóstói Stadion kivitelezése. A következő időszakban az átadás-átvétel keretében a szakemberek és a kivitelező, a használatbavételi engedélyeztetési eljárás során pedig a hatóságok is a létesítmény minden négyzetméterét és teljes infrastruktúráját alaposan átvizsgálják. Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb – minden engedély birtokában – hazai terepen léphetne pályára a Vidi csapata. A biztonság és a minőség a két kulcsszó, ezeknek kell megfelelnie a megújult stadionnak, ami a mérkőzések mellett modern technikával felszerelt közösségi térként is szolgálja majd az itt élőket.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrész elbontásra került, mely 900 millió forintos előre nem látható többletkiadást jelentett. Bár némi csúszással, de a minden modern elvárásnak megfelelő aréna így teljes egészében újjá született. A MOL VIDI FC új otthona már az UEFA szigorított, négyes kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik, 14 200 fős nézői kapacitásával képes lesz nagy nemzetközi találkozók befogadására is. A 13,98 milliárdos beruházás azonban jóval több, mint egy futballaréna.

A 14 200 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású létesítmény valósult meg Székesfehérváron állami forrásból. Különlegessége, hogy teljesen körbejárható, 20 000 m2 zöldfelület övezi, és olyannyira illeszkedik a mellette fekvő Sóstó Természetvédelmi területhez, hogy még annak látogatóközpontja is a stadionépület déli részében kapott helyet. 

Székesfehérvár önkormányzata komplex célt tűzött ki: a nagyberuházás nemcsak sportcélú, hanem a teljes Sóstó városrész megújulását jelenti. Ezek között is kiemelkedik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A vízpótlás megoldása az élővilág megmentését jelenti, a tanösvény és az interaktív elemek pedig kedvelt kirándulóhellyé teszik a városon belüli „zöld szigetet”.

A városrészi rehabilitáció részeként megnyitották a Sóstó közt, és személygépkocsik, valamint szurkolói, illetve turistabuszok számára alkalmas parkolók épültek. A temetőket is kiszolgáló létesítmények mellett sétányokat is kialakítottak, valamint több útfelújításra – köztük a most zajló Csíkvári úti beruházásra – és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >