Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Magyar és szerb békefenntartókat ünnepeltek a Városház téren Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. október 04.
ImageAz ország egyik legrégebbi katonavárosának, Székesfehérvárnak a főterén rendezték az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió magyar és szerb katonáinak a visszafogadó ünnepségét.

 

 

Mihócza Zoltán vezérőrnagy ünnepi beszédében a misszió fontosságát abban határozta meg, hogy a Magyar Honvédség itt tanult bele a modernkori békefenntartásba: „Fegyelmezett, kitartó és következetes munkájuknak köszönhetően vitathatatlan a békefenntartók tekintélye.” – fogalmazott. A kontingens a misszió jelképéből készült emléktárggyal köszönte meg a városnak, hogy Székesfehérvár mindig kiemelt figyelmet fordít az itt szolgáló katonákra.


Székesfehérvár főterén zajlott az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Magyar Kontingens tevékenységét lezáró hagyományos, visszafogadó ünnepi rendezvény – amellyel a szolgálatot teljesítők munkáját ismerik el. A misszióban részt vett magyar és szerb katonákat köszöntötték abból a különleges alkalomból, hogy nemcsak a téren felsorakozott állományok küldetése ért véget, hanem a Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalása is befejeződött.

Az ünnepség elismerések átadásával kezdődött: 69-en kaptak békefenntartásért szolgálati jelet, amelyeket dr. Cser-Palkovics András polgármester, Aleksandar Bjelic dandártábornok és Mihócza Zoltán vezérőrnagy adtak át. Elismerést kapott kiemelkedő helytállásáért Zsolnai Tamás alezredes, Dr. Ujházy László alezredes, Dr. Elliot Attila Antal hadnagy, Hauk Szilvia Mónika zászlós és Szabó László őrvezető.

Mihócza Zoltán
vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka ünnepi beszédében elmondta, hogy ugyan véget ért egy korszak azzal, hogy a magyar kontingens 23 év szolgálat után hazatért – de a magyar szerepvállalásnak még nincs vége Cipruson: a katonai rendész részleg és a törzstiszti csoport állománya jelenleg is szolgál. Az ott töltött idő mindenkiben nyomot hagy – fejezte ki –, az emberi és szakmai kapcsolatok, valamint a szaktudás felbecsülhetetlen értékkel bír mind az egyén, mind a haderő szempontjából. 23 év alatt 43 magyar kontingensben 19 kontingensparancsnok és több mint kétezer magyar katona és rendőr vett részt a sokrétű feladatban – abban a fontos misszióban, amelynek során a ’90 es évek közepén a Magyar Honvédség itt tanult bele a modernkori békefenntartásba. „Fegyelmezett, kitartó és következetes munkájuknak köszönhetően vitathatatlan a békefenntartók tekintélye. Ma is mindent megteszek annak érdekében, hogy a kemény munkával elért eredményeket a jövőben is fenntartsák, teljesítve ezzel az ENSZ Misszió humanitárius elveken nyugvó alaprendeltetését. Megítélésem szerint nem túlzás azt állítani: az előttünk felsorakozott szerb és magyar katonák megtették mindazt, ami tőlük telhető volt, amit megköveteltek tőlük, és amit megtehettek a térség békéje és biztonsága érdekében.” – a vezérőrnagy méltatta az együttműködést, és köszönetet mondott a jó színvonalon elvégzett munkáért, majd a családtagoknak, a barátoknak, akik stabil itthoni hátteret biztosítottak a szolgálatot teljesítőknek, így járultak hozzá a nemes, de nehéz küldetéshez.  

Kozula Ferenc
alezredes, a kontingens parancsnoka a misszió jelképéből készült emléktárgyat adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek – köszönetül azért, hogy itt szolgálhatnak, egy olyan városban, ahol mindig jó katonának lenni, hiszen Székesfehérvár katonavárosként mindig kiemelt figyelmet fordít az itt szolgálókra. Ezután Dr. Görög Istvánnak, a KEMPP ügyvezetőjének a kontingens lobogóját adományozta, hogy a pákozdi emlékparkban éljen tovább a magyar katonák öröksége, ahol a közeljövőben kiállítás nyílik a kontingens relikviáiból.

Az ünnepség végén először hangzott fel a város történetében az ENSZ himnusza, majd a kontingens díszmenettel búcsúzott a Városház tértől.

A rendezvényen részt vett Aleksandar Bjelic dandártábornok, a szerb légierőparancsnokság törzsfőnöke, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője, Spányi Antal megyés püspök, valamint a korábbi kontingensparancsnokok és a katonák családtagjai.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >