Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Spanyol est, raktártúra, könyves vasárnap Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2018. október 05.
ImageAz Országos Könyvtári Napok székesfehérvári programsorozata pénteken Spanyol esttel folytatódik a Vörösmarty Mihály Könyvtárban. Október 7-én, a hét utolsó napján pedig a Könyves Vasárnap színes programjaival várják az érdeklődőket.

 

 

Táncbemutató, ételkóstoló, úti élménybeszámolók, művészettörténeti előadás is szerepel a Vörösmarty Mihály Könyvtár október 5-i, pénteki programjában. Az Országos Könyvtári Napok egyhetes rendezvénysorozata a Spanyol esttel folytatódik a központi könyvtár Olvasótermében. A program kapcsolódik ahhoz a spanyol szakkörhöz, ami néhány hónapja a könyvtár Pedagógiai Szakkönyvtárában indult, és időről-időre neves előadók tartottak előadást a spanyol kultúra, földrajz és történelem egy-egy szeletéről.

Az est a székesfehérvári Duende Tánccsoport látványos flamenco-bemutatójával kezdődik, majd Demeter Zsófia előadását hallhatják az érdeklődők. A történész arról mesél vetített képekkel kísért előadásában, hogy turistaként miféle tapasztalatokat gyűjtött, mik azok a helyek, fontos látnivalók, amelyek lenyűgözték Spanyolországot járva. Az ország hagyományairól Faix Dóra, az ELTE spanyol tanszékének tanára beszél. Többek között szó lesz arról is, melyek a jellegzetes tradíciók Spanyolország különféle vidékein Andalúziától Katalóniáig. A színes, tüzes estről nem hiányozhatnak a spanyol ételek sem. A közönség kóstolhat gazpachot, sajtokat és churrost is. A programot 21.00 órától a Los Andinos koncertje zárja.

Október 7-én, vasárnap Könyves Vasárnappal zárul az Országos Könyvtári Napok egyhetes rendezvénye. A Családi Olvasásmánia eredményhirdetésével 10.00 órakor indul a nap a Gyermekkönyvtárban, majd Lovranits Júlia író mesemondásával varázsolja el hallgatóságát. Ha az időjárás nem szól közbe, idén is lesz könnyvásár a Bartók Béla téren, az árkádok alatt.

A látogatók ezen a napon a könyvtár olyan részeit, helyiségeit is meglátogathatják, amelyeket más alkalmakkor nem. Például raktártúrán vehetnek részt, ahol könyvtáros szakember mutatja meg nekik, miként jut el a raktár zegzugos rejtekeiből – egy már-már ipartörténeti értékű liften is utazva – az olvasóhoz a keresett könyv. Emellett megismerkedhetnek a könyvkötészet rejtelmeivel is, a hely szűkössége miatt azonban csak korlátozott számban. A részvétel ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

A Kötészet részlegben minikönyvek készülnek szakemberek segítségével, akik bemutatják az aranyozás technikáját is. A Zenei és számítógépes részlegben Fejér megye népzenéjét mutatják be hagyományos és virtuális tárlaton. A Helyismereti csoportban egész nap játszani lehet a képeslapokkal, mégpedig puzzle, dominó, kártya-, memória játékokat.

A programokról részletes tájékoztatást a www.vmk.hu oldalon olvashatnak.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >