Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. október 05.
ImageA legtöbb sportoló – legyen hivatásos vagy amatőr – gyakran nem megfelelően lélegzik, mert nem is gondol arra, hogy milyen sokat segíthet a megfelelő légzés a vágyott teljesítmény elérésében. – Holott pár egyszerű gyakorlattal tökéletesen ki lehet aknázni a bennünk rejlő potenciált.

 

 

Sokan úgy gondolják, hogy az edzés minősége, eredményessége azon múlik, hogyan étkezünk, milyen sokat edzünk, és nem mellékes a különböző táplálék-kiegészítők használata sem. Vannak, akik ennél tovább mennek, és már figyelnek a regenerációra is, mely magába foglalja a minőségi pihenést, az edzésmentes napokat. Vajon van még valami, ami befolyásolhatja edzésünk „sikerességét”? Hogyne lenne! (Különben nem írnám meg ezt a cikket.)


 Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!
Vajon mi befolyásolhatja edzésünk sikerességét? (Fotó: Szepcsik Zoltán Facebook-oldala)

Sokak szerint a megemelt tonnák, a lefutott kilométerek számítanak csak. Valóban, ezek nélkül lehetetlen atlétát kreálni. De a másik oldalon ott van maga az adaptáció, vagyis ehhez a terheléshez szükséges alkalmazkodni. Ezt a részét alapvetően a sportolók és edzők ma még alul értékelik. És ennek kiemelt területe a légzés.” – véli Lakatos Péter, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője.

 

Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!
Lakatos Péter szerint nagyon fontos a megfelelő légzés (Fotó: Lakatos Péter Facebook-oldala)

 

Mint kifejtette: sokfajta téveszme létezik a légzéssel kapcsolatban. A súlyzós sportokban például mélyen beidegzett utasítás, hogy előre kell nyomni a mellkast, s mély levegőket venni. A mélyen vett levegő definíciója legtöbbször egy hatalmas, sóhajszerű lélegzetet foglal magába, ami automatikusan mellkasi légzést jelent. Ez pedig nem hatékony - és nem is biztonságos.

Amit sokan nem értenek még, az az, hogy a légzés segíti elő a belső hasüregi nyomáson keresztül a gerinc, és így a törzs stabilitását. És ez életfontosságú ismeret, ha tartós atlétát akarunk építeni. Mitől óvakodjunk hát sport közben, a légzésre vonatkozóan?

 

Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!

 

Bármilyen sport-tevékenységet végzünk, fontos, hogy figyeljünk a légzésünkre. Még a képen látható gyakorlat elvégzéséhez is nagyfokú koncentráció / tudatosság szükséges, a megfelelő légzést sem elhanyagolva! (Fotó: Temesvári Márta)

Fontos, hogy nyugalmi állapotban ne a maximális intenzitásnál elfogadható légzést alkalmazzuk!” – tanácsolja Péter – „Alapvetően nyugalmi helyzetben és alacsony intenzitás esetén csak orron keresztül lélegezzünk be és ki. Magasabb intenzitás esetén a száj is bevonásra kerülhet, de ha van lehetőség a pihenésre, akkor újfent törekedjünk az orrlégzésre.”

Az, hogy hogyan vegyünk levegőt, s miként fújjuk ki az függ az adott tevékenységtől és a mozgás intenzitásától is. Ha olyan sporttevékenységet végzünk, amikor a közel maximális törzs stabilitására van szükség, akkor biomechanikai légzésre lesz szükség. Ebben az esetben az orron beszívott levegő a szájon át távozik, miközben a gégefő lezárásával és szakaszos felengedésével szabályozzuk a belső hasüregi nyomás mértékét.

A légzés pontos végrehajtását elmagyarázni szinte lehetetlen, viszont egy gyakorlott – és ehhez értő! - edző hamar megtanítja ezt bárkinek.

Sportolsz? Növeld a teljesítményedet megfelelő légzéssel!
Az igazán jó edző mindig figyel arra, hogy tanítványa megfelelően lélegezzen! (Fotó: Lakatos Péter Facebook oldala)

Hogy miért fontos az, hogy jó legyen sportolás közben a légzésünk? Ahogyan a szakértő mondja: „Milyen következménye van annak, ha az autónknak nem jók a beállításai? Csökken a hatékonyság. És a sportban ma már 1-2% különbségért küzdenek a top atléták. Pont a légzés lehet ez az 1-2 százalék."

 

 

A cikk folytatása  elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/10/02/sportolsz-noveld-a-teljesitmenyedet-megfelelo-legzessel/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >