Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Őszi immunturbó Nyomtatás E-mail
Írta: Galenus   
2018. október 09.
ImageAz őszi náthás, megfázásos tüneteket, egészségügyi problémákat sokszor a gyenge immunrendszer okozza.

 

 

Ezért van szükség erős immunrendszerre

 

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, az esetleges fertőzések elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Az immunrendszer az, mely a szervezetbe kerülő kórokozókat megkülönbözteti a szervezet saját anyagaitól és az idegen anyagokat eltávolítja, megsemmisíti. A betegségek leküzdéséhez tehát erős immunrendszerre van szükség.

 

Az alkohol rombolja az immunrendszert 

 

A rendszeres alkoholfogyasztás éppúgy károsítja az immunrendszert, mint az alkalmanként, nagyobb mennyiségben fogyasztott szeszes ital. A University of Massachusetts Medical School kutatói 8 éven át tartó vizsgálatukban az alkoholfogyasztás, a különböző fertőzések, a szervezetben zajló gyulladások és az immunitás közti kapcsolatot térképezték fel. Az adatok összegzése alapján megállapították, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol hatására a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre és a szív- és érrendszeri, máj-, és hasnyálmirigy-betegségekre.

 

A zsíros ételek káros hatása az immunrendszerre

 

A magas zsírtartalmú étrend hatására szintén romlik az immunrendszer működése. A Tufts University kutatói a tipikus nyugati étrendet (38%-os zsírtartalom) hasonlították össze egy koleszterincsökkentő étrenddel (28%-os zsírtartalom). A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kevesebb zsírt tartalmazó étrend hatására javult a T-sejtek, vagyis a fehérvérsejtek azon típusának működése, melyek a fertőzések elleni védekezésben játszanak fontos szerepet.

 

Vitaminok és ásványi anyagok az immunrendszerért

 

Gyakran hangoztatott tény, hogy az egészséges táplálkozással elkerülhető vagy legalábbis csökkenthető a felső légúti megbetegedések kockázata.

 

A megfelelően összeállított étrend, a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag táplálék segít a nátha, az influenza, s a köhögés kivédésében.

 

Az immunrendszer megfelelő működéséhez fontos az A-, C-, B6-, D-, E-vitamin és folsav pótlásáról gondoskodnunk. Az ásványi anyagok közül a fertőzések elleni védekezés hatékonyságát a szelén, réz, cink és vas segítségével növelhetjük. Ha a szükséges mennyiséget étrendünk nem tartalmazza, azt javasolt külső forrásból, táplálékkiegészítők segítségével biztosítanunk.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >