Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Digitális felzárkóztatási programot indítottak Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. október 11.
ImageMár nem csak a gyerekeket, de a felnőtteket is oktatják a forradalmi digitális ismeretekre az Alba Innovárban. A digitális élményközpontot működtető Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány egy nyertes pályázatnak köszönhetően felzárkóztatási programot indított, hogy az érintett felnőtt társadalmi csoportokhoz – a munkáltatókhoz és a munkavállalókhoz - minél közelebb hozza a digitális világot, a robotikát, annak előnyeit.

 

 

A projekt nyitórendezvényét a Hotel Magyar Királyban tartották a multinacionális cégek, a KKV-k és oktatási intézmények részvételével.

A digitalizáció olyan globális jelenség, mely alapvetően változtatja meg az emberek mindennapi életét. Ezért mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak fontos, hogy rendelkezzenek azokkal a digitális alapismeretekkel és képességekkel, melyek biztosítják az új technológiák bevezetését és hatékony felhasználását.

Az Alba Innovár Digitális Élményközpontban egy olyan egyedi szakmai programot indítottak, melynek célja a digitális kulcskompetenciák fejlesztése annak érdekében, hogy a digitalizáció és a robotizáció használatában járatlan munkaerő képes legyen az új típusú digitális munkagépek kezelésének elsajátítására. Az élményközpontot működtető Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány csaknem 36 millió forint pályázati forrást nyert a GINOP-3.3.3-17-2017-00012 számú „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.” elnevezésű projektre, melyet 2018 júniusa és 2019 áprilisa között valósít meg. A program szakmai bázisa a Táncsics utcai élményközpont lesz.

A GINOP pályázat abban segít, hogy az érintett társadalmi csoportok meg tudjanak ismerkedni a digitális világgal, tudatosuljon bennük, hogy milyen előnyökkel jár az életükben az internet, és ne kudarcként éljék meg az okoseszközök használatát. Merjenek nyitni e világ felé, ne zárkózzanak el, és ha az eszközöket nagyobb magabiztossággal kezelik, ha a szükséges tudást megszerzik, ha motiváltabbá válnak, akkor jobb eséllyel helyezkednek el a kívánt munkakörben. Nem beszélve arról, hogy társadalmi közérzetük is javul.

A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek:
- Kommunikációs kampányok keretében igyekeznek elérni a 45 év feletti munkanélkülieket, illetve azon munkavállalókat, akiknek munkahelyét veszélyezteti a digitális átállás.
- Helyi szervezetek rendezvényeihez kapcsolódva, saját standdal és interaktív bemutatótér kialakításával népszerűsítik a robotikát, illetve bemutatókon informálják a látogatókat a digitális forradalom munkaerőpiaci hatásairól.
- Ismeretterjesztő műhelyeket szerveznek a pedagógusoknak és a vállalatok szakmai közösségeinek a digitális ismeretek terjesztésére
- Ismeretterjesztő képzéseket szerveznek a munkavállalóknak azért, hogy megismerkedjenek a digitális eszközök kezelésének alapjaival.
- Konferenciákat szerveznek a digitalizációs átállásról, annak társadalmi és munkaerőpiaci hatásairól.

A felzárkóztatási projekt nyitórendezvényét a Hotel Magyar Királyban tartották a térség multinacionális cégeinek, kis és közepes vállalkozásainak, valamint oktatási intézményeinek részvételével.

Az eseményen Égi Tamás alpolgármester képviselte Székesfehérvár Önkormányzatát. Nyitó köszöntőjében rámutatott, hogy a megyei jogú városok közül Székesfehérvárnak van az egyik legerősebb gazdasága, a jövedelmek tekintetében azonban Budapestet is megelőzi. Naponta 150 kilométeres körzetből hozzák a városba a munkavállalókat, egy felmérés szerint pedig a helyi ipar minden nap 265 ezer ember életét befolyásolja.
Az egyik legfontosabb cél, hogy hosszú távon is még eredményesebb, hatékonyabb termelést hozzanak létre. Székesfehérvár Önkormányzata támogatja a gyerekek digitális, robotikai képzését az Alba Innovárban, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán pedig létrehoznak egy új robotikai labort. A helyi vállalatoknál a jövő kulcsfontosságú feladata, hogy közel hozza a dolgozóihoz a legmodernebb ismereteket.
A város azzal az előnnyel számol, hogy a digitális átállással tovább erősödik Székesfehérvár termelékenysége, növekszik a gazdaság mozgástere és adófizető képessége, illetve tovább emelkednek a dolgozói bérek is.

A nyitórendezvényen Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnöke mutatta be a projektet. A szakmai előadásokon szó volt többek között a digitális élményközpontok szakképzésben betöltött szerepéről, a napjainkban zajló negyedik ipari forradalomról és annak oktatásban betöltött szerepéről.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >