Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tudtad, hogy a macskák karmát is le kell vágni?
Tudtad, hogy a macskák karmát is le kell vágni? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. október 12.
ImagePersze, csak akkor, ha a cicus nem tudja kellőképpen koptatni. A túl hosszú karom folyamatos fájdalmat okozhat az állatnak, és a lába is deformálódhat!

 

 

Az mindenkinek evidens, hogy az emberek körmét rendszeresen vágni kell a kézen és a lábon egyaránt. Anyukám a kecskék körmét is rendszeresen „legyalulta”, ha szükség volt rá, és még az is rémlik, hogy a lovak lábát is patkolják, és megigazítják magát a patát is a szakemberek.

Arra viszont soha sem gondoltam, hogy a macskám karmát levágjam. (És nemcsak azért, mert nincsen cicám…) Holott nagy szükség van a doromboló kedvencek karomigazítására, hiszen az övék is nő.

A cicáknak és a kutyáknak, sőt, minden karommal élő állatnak nő a karma, pont úgy, mint az ember körme. Ha nem vágjuk, nem tartjuk rendben, és az állat nem tudja koptatni magának, akkor túlnőhet. Ez kellemetlenséget okozhat neki, nagy fájdalmakat is generálhat, és akár a mancs vagy a láb deformálódása is bekövetkezhet – világosított fel Majer Diána kutyakozmetikus.

A lakásban és a szabadban tartott macskák karma között persze van különbség. A lakásban élő cicáknak teljesen más igényei vannak, mint egy kinti macskának. Gondoljunk például az alom használatára, de sorolhatnánk rengeteg mindent egészen a táplálkozásig. A kertben mászkáló macskák koptatják a karmukat azáltal, hogy felmásznak a fára, vagy a kerítésre ugranak, vadásznak, játszanak más élőlényekkel.

Az életvitelszerűen szobában tartózkodó macskáknak ezért van szüksége a kaparófára (amire régen úgy gondoltam, hogy úri hóbort), mert különben a bútorainkat fogja a cicus legyilkolni. A kaparófa használatára az anyukája vagy az egyik fajtársa szokta megtanítani a macskát, de mi is rávezethetjük különböző játékokkal. A benti cicáknak gyakran cicafüvet is kell tartani a lakásban, valamint játszani is velük, hogy fizikailag lefáradjanak, hiszen ők kevesebb ingerrel találkoznak.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/09/18/tudtad-hogy-a-macskak-karmat-is-le-kell-vagni/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >