Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Tovább erősödik a honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettsége
Tovább erősödik a honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettsége Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. október 15.
ImageÜnnepélyes keretek között vette át a csapatzászlót a Székesfehérváron megalakult MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred. A honvédség rendezvényén az új katonai szervezet több száz tartalékos katonája sorakozott fel a Városház téren, az új tartalékosok pedig esküt tettek a haza védelmére.

 

 

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében Sipos Gyula szavait idézve azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédséget az egykori alezredes szellemében építik újjá, és olyan erős honvédséget kívánnak létrehozni, megalkotni, amely szavatolja a biztonságos környezetet; ehhez pedig létszámbővítésre lesz szükség. A miniszter azt is megerősítette, hogy Székesfehérvár kiemelt katonavárosi szerepét tovább tervezik erősíteni.  Huszár Ferenc alezredes válaszbeszédében a honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettségét emelte ki.


A katonai hagyományoknak megfelelően Magyarország köztársasági elnöke csapatzászlót adományozott az október 1-jével, aktív katonai szervezetként Székesfehérváron megalakult MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezrednek. A tartalékos eskütétellel egybekötött csapatzászló-átadási és –átvételi ünnepséget a Városház téren rendezték meg, ahol több száz tartalékos katona sorakozott fel, és ötven új tartalékos katona tett esküt.

„A csapatzászló mint a katonai becsület, bátorság és bajtársiasság jelképe mélyen gyökerezik a magyar katonai hagyományokban. Egybeforrt hazánk honvédő és szabadságharcaival. Alapvető szimbóluma honvédségünknek. A történelmi múlt emlékei előtt tisztelegve kifejezi a közösség összetartozását, a katonai eskü és az alakulat iránti hűséget, a haza védelme iránti feltétlen elkötelezettséget.” – áll Dr. Áder Kános adományozási okiratában. Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Iroda irodavezetője, főhadsegéd Huszár Ferenc alezredesnek, az ezred megbízott parancsnokának adta át a csapatzászlót. Ezután a zászlóra Szegő László a köztársasági elnöki, majd Nedeczky Ildikó, a névadó altábornagy unokája, az ezred zászlóanyai szalagját kötötte föl. A tábori lelkészek megáldották és felszentelték a csapatzászlót. Az eskü szövegét – kedvese jelenlétében – Győri Árpád tartalékos őrvezető, az MH 8000. tartalékos katonája mondta elő az ezred új tagjainak.

„Csak még egyszer előre!” – Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter Sipos Gyula altábornagyot idézve azt mondta: „Ennek tükrében szerveződik a Magyar Honvédség, ennek tükrében kívánjuk újjáépíteni, és kívánunk itt Európában, Magyarországon egy olyan erős honvédséget létrehozni, megalkotni, amelyre nemcsak büszkén számíthatnak a magyar emberek, de bízhatnak is benne.” A miniszter elismerését és köszönetét fogalmazta meg az önkéntes területvédelmi tartalékos katonáknak, és azt fejezte ki: az általuk felvállalt és az esküvel megfogadott küldetés az egyik legnemesebb. Példát kell adniuk a hűségből, a haza iránti szeretetből, elkötelezettségből és lojalitásból. 

A világban végbemenő változásokból kiemelte, hogy a biztonságos környezet sokat változott az elmúlt években – példaképpen a délvidéki válság utáni békefenntartók fontos feladatáról, az ukrán háborúról, a Kárpátalján élő magyarság jogainak háttérbe szorulásáról, és a 2015-ös tömeges migrációról beszélt, amely 8-10 ezer ember átvonulását jelentette hazánkban. A miniszter beszédében elmondta, hogy országgyűlési határozatot nyújtott be, amely a katonák létszámának bővítését tartalmazza – mind a hivatásos, mind az önkéntes tartalékos katonák tekintetében. „Székesfehérvár eddig is kiemelt katonaváros volt: a továbbiakban azt szeretném, és az a tervünk, hogy még erősebb legyen, még elhivatottabb katonavárosként tudjon ebben az országban jelen lenni.  Nem titkolt szándékunk, hogy a városban a katonai életet és a katonák jelenlétét is bővíteni kívánjuk; amikor majd erre a törvényi lehetőségek már adottak lesznek, akkor majd részletesebben tudok erről is szólni.” – fogalmazott dr. Benkő Tibor, majd a lakosoktól a katonák, a honvédség támogatását kérte.

Huszár Ferenc
 alezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megbízott parancsnoka válaszbeszédét azzal kezdte, hogy a csapatzászló teszi teljessé a katonai szervezet létezését: megtestesítve az ezred összetartozását, valamint szellemi, erkölcsi értékrendet hirdetve. „A haza, az ország védelme szempontjából kiemelkedő és meghatározó jelentőségű eseményről beszélünk, hiszen a tartalékos rendszer fejlesztésében egy olyan akarat és összefogás valósul meg, amely a honvédség és a társadalom egymás iránti elkötelezettségén alapszik.” A katonák felelősségét, feladatát a jövő és a biztonság építésében határozta meg. Mint parancsnok követendő példaként a 17. gyalogezred vezetőjének, Sipos Gyula ezredesnek a személyét, munkásságát, valamint a fehérvári honvédek hősies elszántságát idézte fel, és kifejezte, hogy az ezred állománya büszkén viseli Sipos Gyula altábornagy nevét.

A csapatzászló-adományozási ünnepség után a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban került sor a 8000. tartalékos katona szerződésének aláírására.

Az ünnepségen részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és a névadó családjának képviseletében Prof. Dr. Sipos Béla. A rendezvényen megjelentek az egyház képviselői, kormánymegbízottak, polgármesterek és járásihivatal-vezetők, valamint a megyei védelmi bizottságok, a társ fegyveres szervek és az oktatási intézmények vezetői.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >