Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Reziliencia, innováció, jövőbiztosítás
Reziliencia, innováció, jövőbiztosítás Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. október 16.
Megkezdte munkáját a Prosperis Alba Kutatóközpont. A tudományos alapokon nyugvó új intézmény rövid- és középtávú működési tervét a sajtó számára dr. Aczél Petra, az intézet tudományos igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester ismertette.

 

 

A Prosperis Alba Kutatóközpont megalapításáról még augusztusban döntött Székesfehérvár képviselőtestülete. A központ munkájáról Székesfehérvár képviselőtestületének, a város oktatási intézményeinek vezetőinek, illetve a sajtó képviselőinek dr. Cser Palkovics András polgármester és dr. Aczél Petra, az intézet tudományos igazgatója, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára tartott ismeretterjesztő beszélgetést, amelyen ismertették a rövid- és középtávú munkaterveket, a kutatási célkitűzések témáit.

Amikor letettük az intézet alapjait, megfogalmaztuk, hogy a működéséhez kell egy város, amely elkötelezetten foglalkozik a saját közösségének jövőjével, kellenek hozzá bizonyos források, de ez elképzelhetetlen akkor, ha nem tudjuk megszólítani a tudományos szakembereket, műhelyeket, egyetemeket. A témák alapján nem csak magyarországi műhelyekről beszélünk, sok esetben a nemzetközi tudományos tér megfelelő embereit kell megszólítani és bevonni őket a közös munkába.”- kezdte dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hangsúlyozta, hogy ezt a feladatot egy önkormányzat nem tudja teljesíteni, hiszen nem egy tudományos intézet, nem is feladata. Viszont az feladata, hogy a közösségnek ne csak a jelenével és az elkövetkezendő 1-2 évével foglalkozzon, hanem mindent megtegyen annak érdekében, hogy a múltjában és jelenében is erős város a jövőjében is fontos és erős legyen. Elmondta továbbá, hogy sok olyan feszítő és nyitott kérdés van a jelenben, amelyre ha nem tudunk majd jól válaszolni, sokkal nehezebb lesz a jövőben boldogulni. A technológiai fejlődés és annak társadalomra gyakorolt hatása olyan gyors, hogy magában nem könnyen megérthető.

A kiemelt kérdések vizsgálatára életre hívott központ munkájának támogatása érdekében Székesfehérvár képviselőtestülete megalakította ötödik bizottságát: a Kiemelt Stratégiai Ügyek Bizottságát, amely mentesíteni szeretné majd a tudásközpontot az egyéb közéleti témájú vitáktól, emellett a feladata, hogy a mában jó döntéseket hozzon a hosszú távú jövőt érintő kérdésekben. A bizottság – amelybe a parlamenti pártok delegálhattak tagokat – elnökének Molnár Tamás, civil és ifjúsági tanácsnokot, önkormányzati képviselőt választották. Alapvetően a klímavédelem, digitalizáció, robottechnológia, smart city programok kérdései tartoznak azokba a témakörökbe, amelyekről a bizottság hivatott kérdéseket feltenni és gondolkodni.

A világon is egyedülálló központról dr. Aczél Petra beszélt: „Beindítani egy ilyen központ működését, önmagában is nagy vállalkozás. Vállalkozás arra nézve, hogy valami a jövőben történjen, hiszen már 20 éve a nemzetközi porond legégetőbb kérdése a jövő lett: mi fog velem történni? Ezt két aspektusból lehet vizsgálni: megnézhetünk egy szektort vagy megnézhetünk egy közösséget, majd megnézzük, mi történik vele. Ezen vizsgálatok eredményét a tendenciákat alapul vevő jóslásokkal vagy adatok gyűjtésével lehet igazolni.” – kezdte az igazgató, aki hozzátette, hogy a központ mindkét kutatási technológiát alkalmazni fogja. Az intézmény célkitűzése, hogy a segítsen a városnak megbirkózni a kiszámítható vagy kiszámíthatatlan változásokkal, segítséget nyújtson a közösségnek az innovatív világban eligazodni és biztosítsa a működőképes, egészséges, boldog együttéléshez való utat a közösségnek. „Úgy alakítottuk ki a stratégiánkat, hogy leszögeztük a működési elvünket, kijelöltük a közönségünket és meghatároztuk a fő feladatainkat, most pedig a „hogyanon”, azaz az útvonalon gondolkodunk. A működési elvünk, hogy kitűzzünk 3 éves távlatra egy kutatási témát, amelyből évente tudunk deriválni egy-egy fontos témát: így lesz egy meghatározó, átívelő témánk és egy éves témánk. Ez a következő szakaszra az okos társadalom – okos város – okos jövő témaköre lesz.”- ismertette dr. Aczél Petra.

2019-ben a jövő-készségek állnak majd a központ kutatásának fókuszában. A feltett kérdésük pedig az, hogy melyek lesznek azok az emberi készségek, amelyek nagyon sok fordulat után is garantálják majd a fenntartható működést. Az intézmény elsősorban a kutatást tűzte ki feladatául, tehát a tudás létrehozását, amelynek legfontosabb eleme a jövő évben induló, nemzetközileg is beágyazható tudományos folyóirat lesz, illetve nemzetközi konferenciákat szervez majd, azaz tudást szeretne cserélni. „Jó tudásért cserébe nemzetközi szinten jó tudást kapni.”- emelte ki, a kutatók számára szóló ösztöndíj-pályázatok ismertetése előtt dr. Aczél Petra. A központ harmadik lába a tudás terjesztése lesz: társadalmi akadémiai szalon és középiskolai tanulók számára szervezett verseny szerepel a terveik között. Mindezen feladatok ellátásának érdekében pedig a most alakuló, országos kutatói hálózathoz kapcsolódnak.

Az éves verseny minden esetben versenyképes készségre edzi majd a diákokat, a tartalma azonban tudományos értelemben kezelhető: a Szóval Győzni versenyt az intézet idén novemberben hirdeti meg először, amelyre a felkészítőtábort 2019. februárjában rendezik majd, a versenyt magát pedig 2019. március 8-án.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >