Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ne hagyd szenvedni a nyuszidat! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. október 16.
ImageTudtad, hogy komoly fájdalmai lehetnek a szobában élő nyusziknak a túl hosszú köröm miatt? Sok gazdi nem tudja, hogy ha túlnő a nyuszi karma, akkor nem tud helyesen lábra állni, és több egészségügyi problémája is lehet – miközben csendben szenved…

 

A múltkori cikkemben már kifejtettem, hogy a cicáknak és a kutyáknak, sőt, minden karommal élő állatnak – köztük a nyusziknak is - nő a karma, pont úgy, mint az ember körme. Ha nem vágjuk, nem tartjuk rendben, és az állat nem tudja koptatni magának, akkor túlnőhet. Ez kellemetlenséget okozhat neki, nagy fájdalmakat is generálhat, és akár a mancs vagy a láb deformálódása is bekövetkezhet.

A lakásban és a szabadban tartott macskák karma között persze van különbség. A lakásban élő cicáknak teljesen más igényei vannak, mint egy kinti macskának. Gondoljunk például az alom használatára, de sorolhatnánk rengeteg mindent egészen a táplálkozásig. A kertben mászkáló macskák koptatják a karmukat azáltal, hogy felmásznak a fára, vagy a kerítésre ugranak, vadásznak, játszanak más élőlényekkel. - A lakásban élő cicák karma viszont sokszor vágásra szorul.

Ugyanígy van a nyuszikkal is. A vadon élő fülesek egész nap ásnak, rohangálnak, ugrálnak, s e tevékenységek közben természetesen kopik a karmuk. Azok az állatok viszont, amelyek nem élnek ilyen „természetes” közegben, nem tudnak koptatni, és szükség van a karomvágásra.

 Ha elhanyagoljuk ezt a műveletet, akkor a körmük könnyen túlnő, a nyuszi nem tud helyesen lábra állni, komoly fájdalmai lesznek, sérüléseket is okozhat magának a hosszú (éles) köröm miatt, és több egészségügyi probléma is felmerülhet.

Akinek van nyuszija, nézze most meg a karmát! Ha olyan hosszú, amekkora a mancson lévő szőr, akkor nyugodtan hátra lehet dőlni. Hosszú szőrű példányoknál már nehezebben tudjuk megállapítani a helyes hosszt. Ha azt halljuk, hogy kopog ugrálás közben a kis kedvencünk karma, akkor mindenképpen rövidíteni szükséges.

 Ahogyan a cicáknál, úgy a füleseknél is figyelni kell arra, hogy a karomban idegszál fut, mely sérülése egyrészt nagy fájdalmat okoz, másrészt komoly vérzéssel jár! Jó, ha először egy szakértőre bízzuk ezt a feladatot, és kikérjük a tanácsát a későbbi karomvágásra vonatkozóan.

Ha magunk próbálkozunk, akkor vegyünk egy olyan karomvágó ollót, amely kisállatboltokban beszerezhető. (Én próbálkoztam már a nagypapám körömcsipeszével is, de az se volt elég erős, túl kemény volt hozzá a nyuszim körme.) Tegyük az állatot az ölünkbe (ha túlságosan izgatott, akkor tekerjük egy törölközőbe, de a hátára ne fordítsuk, mert sok nyuszi sokkos állapotba kerülhet tőle!), és a karmát fordítsuk a fény felé.

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/10/09/ne-hagyd-szenvedni-a-nyuszidat-vagd-le-a-kormet-es-olykor-a-bundajat-is/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >