Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
„...Feladatunk a Magyar Honvédséget a régió legütőképesebb haderőjévé tenni!” Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. október 17.
Imagedr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke tartott sajtóbeszélgetést a Magyar Honvédség elmúlt háromnegyed évének eredményeiről. Tájékoztatták a megjelenteket a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében eddig elért fejlesztésekről.

 

 

Beszámoltak arról, hogy immár 8000 főt számlál az Önkéntes Tartalékos Rendszer, amellyel elérte a jogszabályban maximalizált kvóta számot, így a minisztérium tervei szerint új keretszámot kell meghatározni, amely 20000 főt határozna meg. Kiemelték az ifjúsággal történő kapcsolatfelvétel fontosságát, elhangzottak tervek a katonai  életpálya modell kialakításáról és ösztöndíjas támogatási lehetőségek fontosságáról. Korom Ferenc beszélt a honvédség napi munkájáról és a jelenleg  4 kontinens, 14 országában missziós szolgálatot teljesítők stratégiai fontosságáról. A haderő fejlesztési kapcsán elmondták, hogy elindult a Digitális katona program, amely keretében a honvédeket 112 különböző új eszközzel szerelték fel, kezdve a korszerű ruházattól, a harcászati eszközökön át, a digitális kiegészítőkig. Dr. Benkő Tibor miniszter az elmúlt napokban a médiában fejét felütő hírre is reagált, ami alapján Székesfehérvárra összpontosítják a Magyar Honvédség vezetését és átszervezéssel új parancsnokságot hoznak létre.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikereiről és eredményeiről tartott sajtótájékoztatót dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke. „Ebben az évben olyan beszerzéseket tudtunk indítani, amelyek a terveinket is felülmúlják. Mindennek az alapja, hogy van egy konkrét tervünk a megvalósításra, melyre a költségvetést a kormányzat biztosította.”-kezdte a  miniszter, aki kifejtette a fontos fejlesztések nyomán olyan mechanizmusok indultak el a honvédségen belül, amelyekkel belátható időn belül versenyképesnek bizonyulhatunk. „ Mindig elmondom, hogy mi nem háborúra készülünk, hanem a békét szeretnénk fenntartani, de látni kell, hogy a 2004-es jogszabálymódosítások és leépítések után elszaladt mellettünk a világ, mind az eszközök, mind a jogszabályi keretek tekintetében. Ha a keretszámokról beszélünk, az a célunk, hogy a Magyar Honvédség állomány 30000 fő hivatásos és szerződéses katonából és 20000 önkéntesből álljon. Az ehhez megfelelő források biztosítására az ígéretet megkaptuk Magyarország Kormányától, mi pedig az életpálya modellel, a betekintési lehetőségek megteremtésével kívánunk tenni a cél érdekében!”-részletezte dr. Benkő Tibor, megemlítve még a kiskunfélegyházi hadiüzem működésének megkezdését. 

Korom Ferencaltábornagy elmondta, hogy a Magyar Honvédség feladata, hogy 24/7-ben biztosítsa Magyarország függetlenségét, területi integritását, 4 dimenzióban: „A biztonságunk kulcsa a jól felkészített magyar katonákban és az utánpótlás és tartalék bázisban rejlik!”- hangsúlyozta az altábornagy, hozzátéve, hogy jelenleg 4 földrészen, 14 országban 1000 magyar katona teljesít szolgálatot, vesz részt kiképzéseken és tart kiképzéseket. 

A miniszter és az altábornagy is az erős Magyar Honvédséghez szükséges eszközök és források fontosságát hangsúlyozták. Elmondták, hogy erős Magyar Honvédséghez meg kell teremteni az új szervezeti struktúrát is. „A napokban, a sajtóban olvasható híreket, amint azt már Székesfehérváron is elmondtam a szombati csapatzászló átadó ünnepségen: nem cáfolom. Valóban kiemelt stratégiai partnerünknek tartjuk Székesfehérvár városát. Azonban el kell mondanom, hogy mindaddig, amig az országgyűlés nem dönt a kérdésben ezek csak célok.”- hangsúlyozta dr. Benkő Tibor.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >