Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megnyílt az Egészségfejlesztési Iroda a Jancsár utcában Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, HSZI   
2018. október 17.
ImageAz Egészségfejlesztési Iroda elkezdte működését a Janácsár utca 1. alatt. A tevékenységek már szeptember 1-jétől zajlanak a város különböző pontjain – csütörtöktől már az irodában is lesznek elsősorban mozgással és egészséges táplálkozással kapcsolatos programok.

 

 

A testi egészség mellett a mentális egészséggel is foglalkoznak minden korcsoportban, egyéni és csoportos formában. A 90 millió forint összértékű projektben öt munkatárs működik közre, hogy az egészségmegőrző tevékenységek egyre több család életében helyet kaphassanak.


Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta a projekt keretében létrejött öt új munkahely fontosságát. Köszönetet mondott a tervezők és a kivitelezők munkájáért, aminek az eredményeként mind az itt dolgozókat, mind a szolgáltatásokat igénybe vevő lakosokat szép, vidám környezet fogadja. A város egészségfejlesztési stratégiájáról elmondta, hogy apránként, de szisztematikus munkával próbálják végrehajtani – akár fehérvári szinten, akár országos vagy nemzetközi együttműködésekben. Azért is, hogy a jó gyakorlatokat a város át tudja emelni, illetve a saját jó gyakorlatainkat másokkal meg tudja ismertetni. „Mint mindenben, az ember számít nagyon sokat, és az a lélek, aki dolgozik az adott tevékenységben: mert emberekkel, sok-sok emberrel foglalkozik mindenki, aki ezekhez a tevékenységekhez kötődik.” – fogalmazott az iroda küldetésének fontosságáról a polgármester, és az eddigi egészség-megőrzési kezdeményezések, hagyományos programok sikerességét méltatta. Hozzátette, hogy a kijelölt úton tovább kell menni, hiszen a megelőzés, a prevenció, a mozgás, az odafigyelés az étkezésre és egyéb tényezőkre egyre jelentősebb szerepet kap a családok mindennapjaiban.

Csütörtökön kezdődnek el a programok az iroda helyiségében, elsősorban mozgással, egészséges táplálkozással kapcsolatos foglalkozásokkal. A testi egészség megőrzése mellett a lelki egészségre is fókuszálva két pszichológus munkatárs is részt vesz a lelki egészséget fejlesztő kezdeményezésekben, amelyek a legkisebbektől idős korig, egyéni és csoportos programokat is magukban foglalnak. Az iroda központi kis termében lesznek a kiscsoportos mozgásfejlesztő órák – de a város más intézményeiben, iskolákban is megjelennek majd az egészségfejlesztő foglalkozások, foglalta össze a tervezett tevékenységeket Dr. Keresztury Lászlóné, a program szakmai vezetője.

A rendezvényen részt vett Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Varga Márta, Humán Szolgáltató Intézet igazgatója, valamint a város különböző egészségmegőrzéssel, egészségfejlesztéssel kapcsolatos intézményeinek, szervezeteinek a vezetői, munkatársai.

Az EFI projektről

Székesfehérváron kiemelt szerepet kap az egészség ügye, ezt mutatja a 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Terv, melynek kapcsán a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai megkezdték a városban lakossági szűrővizsgálatok, prevenciós programok, egészséges életmódot támogató tanácsadások, előadások szervezését és lebonyolítását. A lakosság téma iránti fogékonyságát mutatja, hogy ezek a programok nagyon gyorsan váltak ismertté és keresetté.

2017-ben került kiírásra az a pályázat (EFOP-1.8.19-17 Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – népegészségügy helyi kapacitás fejlesztése), amely a már országosan ismert és jól működő, 61 Egészségfejlesztési Irodából álló egészségfejlesztési hálózat területi és funkcionális bővítését célozza. A pályázat kiemelt területei:

- a szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések prevenciójának támogatása,
- a korai és elkerülhető halálozás csökkentése,
- az egészséget meghatározó életmód, illetve az egészségmagatartást befolyásoló szokások, attitűdök javítása és a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése egyöntetűen támogatta a pályázat benyújtását.

2018. február végén támogatotti státuszba került a pályázat (megnevezés: Egészségfejlesztési programok megvalósítása a Székesfehérvári járásban) és megkezdődhetett a munkatársak keresése.

Az Egészségfejlesztési Iroda helyszíne már a pályázat írásakor kiválasztásra került. A jelenleg is Ifjúság-egészségügyi rendelőként funkcionáló komplexum kihasználtsága az iskolákban létesített orvosi szobáknak köszönhetően folyamatosan csökkent, így komolyabb építés – bontás nélkül sikerült megfelelő helyet / teret kialakítani az iroda különböző funkcióinak: munkaszoba, csoportos foglalkozásokhoz szükséges közösségi tér, egyéni tanácsadásra szolgáló iroda.

A pályázathoz kötelező elemként elkészült Egészségfejlesztési Programterv megvalósítása 2018. szeptember 1-jén elkezdődött, az iroda átadását követően pedig minden tervezett tevékenység megvalósítása elindulhat.

Tevékenységek: rendszeres testmozgás ösztönzése, egészséges táplálkozás ösztönzése, dohányzás, alkoholfogyasztás visszaszorítása, mentális egészséget támogató programok egyéneknek és csoportoknak.

Projekt támogatási összege: 89 999 944 Ft

Projektben foglalkoztatottak: 4 státusz

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >