Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Népbetegség a fiatalok közt - a tárca mégsem segít Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas   
2009. január 22.

ImageÁgh Péter a fiatalokat különösen sújtó, rákot okozó HPV-vel szemben már többször felemelte a szavát. Az egészségbiztosítási pénztár nem támogatja a betegség elleni védőoltást, így ezt egyre több önkormányzat vállalja fel, pártállástól függetlenül. A probléma ellen Európa számos országa fellép, ugyanis veszélyhelyzet van: Angliában például minden tizedik, tizenhat év alatti lány megfertőződött a HPV valamelyik fajtájával.

 

A világon minden 19. percben meghal egy nő méhnyakrákban. Kortól szinte függetlenül, bárki lehet érintett. Van, akin tudnak segíteni, de ha későn ismerik fel a betegséget, akkor a legnagyobb küzdés és kitartás sem segít. A méhnyakrák világviszonylatban és Magyarországon is a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében.

Évente több mint 1000 új esetet fedeznek fel . Közel 500 nő, anya, feleség, nagymama hal meg minden évben hazánkban méhnyakrák miatt, pedig ezek az esetek mind elkerülhetőek lennének. A rákot okozó HPV-vel szemben van lehetőségünk cselekedni. A világon körülbelül 630 millió humán papillomavírús fertőzött ember él, az új fertőzések 75%-a a 15-24 évesek között fordul elő. A fiatalokat tehát különösen fenyegeti a HPV, és az ebb ől következő rákos megbetegedések.

A WHO ajánlása szerint elsődlegesen 9-15 éves lányoknak javasolt az oltás, a szexuális élet megkezdése előtt, másodlagosan a 16-26 éves nőknek. Ezzel az oltással egyébként számos más, a férfiakra veszélyes ráktípusok is megelőzhetők. Az állam eddig semmilyen segítséget nem nyújtott a HPV elleni küzdelemhez. A betegség megelőzése, vagy az abból való kigyógyulás érdekében hatalmas összegeket kell kifizetnie a magyar embereknek.

Nőknek és férfiaknak egyaránt, hiszen a vírus mindenki számára halálos fenyegetést jelenthet. A védőoltás és a szűrés két lehetséges eszköz a humán papillomavírus elleni harcban. Jelenleg mindkettőért fizetni kell. A vakcina azon 4 HPV ellen véd, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz.

A HPV-vakcinát 3 dózisban adják 6 hónap alatt. A második és a harmadik dózist 2, illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni, mely a szakorvosoknál és háziorvosoknál kérhető. A vakcina vényköteles, melyet a társadalombiztosítás nem támogat. A szűrésekért mindenkinek fizetnie kell, ezt ugyanis az egészségbiztosítási pénztár csak akkor támogatja, ha egy nőről egyértelműen kiderült, hogy méhnyakrákja van. Ágh Péter az egészségügyi tárcának már többször felvetette, érdemi választ azonban nem kapott.

Most egyre több önkormányzat vezeti be saját költségén a védőoltást, ezért a Fidelitas képviselője azt kérdezte, hogy ezek a települések nem kaphatnának ezért támogatást? Szeged, Hódmezővásárhely, Szolnok, a belváros már egyértelműen döntött: támogatja a területén élő fiatalok HPV oltását. Az egészségügyi miniszter azonban még mindig hárít: A védőoltás közpénzből történő finanszírozása csak a szakmailag is megalapozott bizonyítékok, és egészségügyi közgazdasági számítások birtokában kerülhet megfontolásra.

Ez a tárca véleménye… Közben Románia bejelentette: náluk ingyenes lesz a HPV elleni védőoltás.

 

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=2265&Itemid=31

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >