Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Több mint hatszáz fát és nyolcezer díszcserjét telepít a Városgondnokság
Több mint hatszáz fát és nyolcezer díszcserjét telepít a Városgondnokság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. november 12.
ImageA Városgondnokság a héten kezdi el városszerte a faültetéseket. Székesfehérváron összesen 617 darab díszfát telepítenek ősszel és kora tavasszal, emellett 7903 tő díszcserjét és 413 örökzöld növényt is ültetnek számos helyszínen. Összesen mintegy 9000 tő fás szárú növény kerül a fehérvári közterületekre.

 

Egy szezon alatt ennyi növényt még soha nem ültetettek Székesfehérváron. A részletekről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok tartottak sajtótájékoztatót, amelyen jelen voltak azok az önkormányzati képviselők is, akiknek körzetét érinti az őszi fatelepítési program.

Nagyobb fatelepítés kezdődik a Bakony utcában az új parkoló mellett, a Csapó utcai játszótérnél, a III. Béla király téren, a Királykúton, a Rádió lakótelepen, a Petőfi parkban és az összes nyáron elkészült parkoló mellé most kerülnek ki a fák és a bokrok, de további számos helyszínen lesz városszerte fatelepítés. Az idei faültetési programban fasorcsere is szerepel. Ilyen például, hogy a Királykúton a veszélyes öreg nyárfák helyett nagy mennyiségben várostűrő ostorfákat telepítenek.

Egy előnevelt, viszonylag nagy körméretű fa esetében körülbelül tíz évnek kell eltelnie ahhoz, hogy igazán ereje teljében lévő fává nőhessen. Az elmúlt években elültetett több ezer fa, így a fiatal fehérvári fasorok is mintegy öt év múlva nyerik el igazán „szépségüket”. A fajta és alak is meghatározza azt, hogy hova mit ültetnek a kertészek a közterületen. Idén ősszel a legtöbb helyre juhar, kőris, tölgy, ostorfa, díszcseresznye, csörgőfa, selyemakác, hárs, szil és éger kerül.

A fák telepítésénél a helykeresés sem olyan egyszerű egy városban. A kertészmérnökök már háromnegyed évvel az ültetést megelőzően elkezdik a munkát. Először is megkeresik, hogy adott helyre milyen fa illik, a fajtának megfelelő-e a várostűrése, és folyamatosan egyeztetnek a faiskolával is. Nehezítik a helyzetet a földben futó közművek, amelyek meglehetősen sűrűn hálózzák be a várost. Ez rengeteg problémát vet fel az új fák telepítésénél, de még többet a visszatelepítésnél, hiszen nem mindenhova lehet visszaültetni fát. Ezeket a szempontokat figyelembe véve határozzák meg a helyszíneket, majd kezdődhet a telepítés.

Az ültetésben a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei közül mintegy ötvenen vesznek részt, és idén a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium végzős parkfenntartó diákjai dolgoznak az őszi fatelepítéseken.

A sajtótájékoztatót a Palotaváros déli részén, a Bakony utcában épülő társasház mellett tartották, ahol már elkezdődtek a munkálatok és a lakók kérésének megfelelően egy ligetet alakítanak ki. Dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: egyszerre, ennyi idő alatt, ilyen nagy számú fát még soha nem ültettek el Fehérváron. Gyakorlatilag minden városrészt, azok nagyobb közösségi tereit, a parkolóinak zöldfelületeit érinti a növénytelepítés. A Bakony utcai liget létrehozására egy lakossági fórumon tettek ígéretet, a fatelepítéseken kívül itt egy játszótér is készül jövőre.  A polgármester külön köszöntötte azokat a megjelent fiatalokat, akik jelentős számú aláírást gyűjtöttek az „Ültessünk ezer fát Székesfehérváron” program megvalósításáért.

Nagyon fontos, hogy a Városgondnokság szakemberei a megfelelő időben, novemberben kezdhetik el a fás szárú növények ültetését. Ez a legoptimálisabb a vegetáció szempontjából, az ilyenkor elültetett növények erednek meg a legnagyobb eséllyel. – tette hozzá Bozai István városgondnok. Elmondta még, hogy a szokatlanul enyhe időjárás ideális a munkavégzésre. Ugyanakkor sok munkagép bevetésére van szükség, mert egyre kevesebb dolgozójuk van, a munkaerőhiány a Városgondnokságot is érinti.

A megjelent képviselők nevében Farkas László palotavárosi képviselő szólt. Mint mondta, az elmúlt két évtizedben számos elképzelés volt arról, hogy a Bakony utcai területnek milyen funkciót adjanak, végül a fás liget kialakításával a lakók régi vágya teljesül. Az új játszótér a most épülő társasház mellett készül, a beruházás befejezését követően.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >