Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Novemberi kampány a férfiak egészségéért Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. november 13.
ImageA férfiak egészségének a megőrzése céljából hirdetnek ingyenes szűrőnapot szombaton a CSNK-ban. A kampány az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák szűrésének a fontosságára hívja föl a figyelmet: az 50 éven felüli, 2-3 éve nem vizsgált, vagy az olyan, 40. életévüket betöltött lakosokat várják, akiknek a családjában előfordult daganatos megbetegedés. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

 

 

A Movember-mozgalommal közösen hívja fel Székesfehérvár az urak figyelmét, hogy törődjenek egészségükkel és nézzenek szembe az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. November 17-én, szombaton 8-13 óra között ingyenes szűrőnapot hirdetnek a Család- és Nővédelmi Központban.

Dr. Botos Árpád, Dr. Hermann János és Dr. Barabás Tamás urológus szakorvosok várják azokat, akik elmúltak 50 évesek, és eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó részvételük óta legalább 2-3 év telt el. Továbbá azokat a 40. évüket betöltött férfiakat, akiknek a családjában előfordult prosztatadaganat vagy bármilyen egyéb prosztatamegbetegedés. A helyszínen a szűrésen kívül a HSZI szakemberei ingyenes vércukorszint-, koleszterin- és vérnyomásmérést is végeznek.

2011-ben szervezett a város először szűrőnapot férfiak részére. A Család- és Nővédelmi Központ helyszíne azt is kifejezi, hangsúlyozza, hogy a férfiak a család részei: „Aggódunk értünk, és szeretnénk, ha ők is ugyanolyan komolyan vennék magukat, ugyanolyan komolyan vennék az egészségüket, ahogy a nők.” - fogalmazott Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, és bátorságra biztatta a megszólított lakosokat. A nemzetközi és magyar mozgalmak nagy segítséget nyújtanak a speciális szűrés propagálásban, tette hozzá, a Movember-kampányra is utalva.

Dr. Hermann János
urológus főorvos a vizsgálatról azt emelte ki, hogy a PSH értékének egy csepp vérből való kimutatása mellett végbélen keresztül megtapintják a prosztatát: ez jelenti a teljes értékű szűrővizsgálatot, ami csupán múló kellemetlenséggel jár.  A prosztatarák változatlanul nagyszámú megbetegedéseket jelent Magyarországon, és a daganat okozta halálokok közül az első öt között szerepel. A riasztó számok mellett a szakorvos azzal zárta gondolatait: „A korai stádiumban felfedezett prosztatarák gyógyítható!”

Gál Péter
, az AV19 SC elnöke kifejezte, hogy a fehérvári jégkorongosok idén is csatlakoznak a mozgalomhoz, és a klub menedzsmentje mindent megtesz azért, hogy felhívja a lakosok figyelmét a téma fontosságára. „Legyünk profik!” – ezzel biztatta férfitársait a részvételre azzal, hogy nemcsak a profi sportolóknak van lehetőségük az időben való diagnosztizálásra: fontos, hogy mindenki emelkedjen felül a rossz híreszteléseken, és vegyen részt a vizsgálaton!

Jelentkezni november 12-15. között lehet a 70/380-9512-es telefonszámon. Ha valaki a szűrővizsgálatról lemarad, az urológiai szakrendelésre beutaló nélkül jelentkezhet a kórház kartonozójában.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >