Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Litkey Farkassal egy fedélzeten
Litkey Farkassal egy fedélzeten Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. november 16.
ImageLitkey Farkassal, a magyar vitorlázás kiemelkedő alakjával vett részt a világ legnagyobb regattáján, a Barcolanán a székesfehérvári Séllei Norbert.

 

A vitorlás szezon október végén ér véget a Balatonon – legalábbis, ha a versenyeket vesszük alapul. Bár az elmúlt években voltak törekvések a téli futamokra is, gondoljunk például a november eleji Dér Kupára, vagy a Szilveszteri Regattára. A legmeghatározóbb az – nyilvánvalóan -, hogy befagy-e a tó vize vagy sem.

Ha a túraszezont nézzük, akkor a vitorlázótól függ, hogy mikor hagyja abba a tó vizén való siklást. Van, aki még novemberben is szeli a habokat, és nem érdekli a hideg sem, hiszen bármilyen évszakról is legyen szó, tökéletesen fel lehet öltözni az adott időjáráshoz igazodva.

A tengeren egy kicsit más a helyzet, ott egész évben szezon van, hiszen a víz nem fagy be, tehát hajózható, és versenyeket is bármikor lehet rendezni. Természetesen itt is dominál azért az időjárás, a vitorlázó elszántsága. Aki szeretné kitolni a komfortzónáját, annak mindenképpen ajánlott például az Adria – decemberben!

Aki nem akar / vagy tud a tengeren suhanni, és a Balaton jege sem engedi e szép hobbi / sport művelését, az vagy kiveszi a vízből ilyenkor a hajót, vagy már vannak olyan kikötők, ahol egy speciális vízforgató rendszer segítségével gondoskodnak arról, hogy a hajó körül folyamatos mozgásban legyen a víz, ami így nem fagy be és télen is vízen maradhat a vitorlás.

A székesfehérvári Séllei Norbertnek és barátainak már véget ért az idei szezon. Legközelebb áprilisban bontanak vitorlát. Addig fizikailag készülnek a versenyekre, főként erőnléti edzésekkel (illetve a versenyhajókon végeznek karbantartó munkákat). A pontos menetrendet még nem tudják, de az biztos, hogy tengeri versennyel indítanak, nyáron a Balatonon mérettetik meg magukat, ősszel pedig a tengeren zárják az idényt, ahogyan idén is.

A 2018-as szezont két versennyel zárták a fiúk. Mindkét viadal a Trieszti-öbölben zajlott. A Trofeo Bernettit egy kis vitorlás egyesület szervezte meg, amelyen immár második alkalommal vett részt a csapat (Simó Béla, Noll Gergely, Tinusz Miklós, Séllei Norbert). A versenyt sajnos félbe kellett hagyniuk, mert teljes szélcsend honolt, és esélytelennek látták a célba érkezést a limitidőn belül. Hiába várták türelmesen a szelet, keresték a szélfoltokat...

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/11/13/litkey-farkassal-egy-fedelzeten/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >