Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Hol ér véget a felelős gondoskodás?
Hol ér véget a felelős gondoskodás? Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2018. november 20.
ImageOktóber 15-én lépett életbe a kormány új szabálycsomagja, amely tiltja az életvitelszerű utcán lakást az ország teljes területén.

 

 

Szent Erzsébet ünnepén, a Szociális Törvény 25 éves jubileumán Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára, dr. Csre-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartottak sajtótájékoztatót a hajléktalanszállók férőhelyeiről, valamint a székesfehérvári hajléktalanellátás helyzetéről és a téli időszakra való felkészülésről.

A kormány 2018. október 15-én, hétfőn hatályba lépett új szabálycsomagja értelmében Magyarország területén tilos az életvitelszerű utcán lakás, ezzel egyidőben döntöttek a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról és a hajlék nélkülieket ellátó intézmények korszerűsítéséről.

A Szociális Törvény 25 éves jubileumán – amely egybeesik Szent Erzsébet ünnepével – Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásáért felelős államtitkára, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Zsabka Attila, a székesfehérvári Kríziskezelő Központ igazgatója tartott sajtótájékoztatót, aki elmondta, intézményük az egész év folyamán körülbelül 600 emberrel dolgozik együtt.

A hajléktalanellátó-rendszer felkészült a téli időszakra, az önkormányzatok, a rendőrség, a polgárőrség, a mentőszolgálat és az ellátó intézmények egyeztettek egymással, mint az elmúlt években mindig, és felkészültek a segítségnyújtásra. El kell, hogy mondjam: létezik egy diszpécserszolgáltatás Magyarországon, amelyben regionálisan van egy-egy olyan segítőhely, akiket fel lehet hívni, ha bárki, bármilyen problémát észlel az utcákon. Kérem Önöket, telefonáljanak a kollégáknak, akik tudják, hogy hol van szabad férőhely és hol tudják az adekvát segítséget nyújtani a hajlék nélküli honfitársainknak!” – kezdte Fülöp Attila államtitkár, aki elmondta, hogy Székesfehérváron a hajléktalanellátás példaértékű: „A felelős gondoskodás nem érhet véget ott, hogy pusztán a hajléktalanellátó-rendszert üzemelteti az állam, hanem a legjobb megoldást az jelentheti, ha sikerül megteremteni a társadalmi visszaintegrálást, azt gondolom, hogy ebből a szempontból a városban működő rendszer példás. Van saját kiléptetőház rendszerük megfelelő szakemberekkel, részt vesznek a Belügyminisztérium által támogatott Hajléktalan közfoglalkoztatás mintaprojektben és elindult a lakhatást, önálló életvitelt támogató program is.” Záró gondolatként az államtitkár a lakosság figyelmét is felhívta arra, hogy a téli időjárásra való tekintettel minden rászoruló vegye igénybe az ellátórendszer szolgáltatásait.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében elmondta, hogy három különös aktualitása volt a mostani sajtóeseménynek: elsősorban Szent Erzsébet ünnepe, másodsorban a ma éjjel beköszöntött tél, harmadrészt pedig a mai szociális tematikájú konferencia, amelyet a Városházán tartanak. „Azt gondolom, hogy az egyénnek is mindig megvan felelőssége a saját élete tekintetében, de a társadalomnak is. Ez egy erős város, ezáltal a szolidaritási érzésnek is erősnek kell lennie. Ez azt is jelenti, hogy az együttműködés felelőssége is ott van a felek között. A város intézménye minden követelménynek próbál megfelelni, legyen szó emberségről vagy szakmai alázatról, szeretném ezúton is megköszönni minden itt dolgozó munkáját. Ki kell emelnem, hogy az önkormányzatnak több mint 800 bérlakása van, amelynek a döntő része szociális bérlakás. Ebben a városban van lehetőség dolgozni, van lehetőség több lépcsőben a munkaerőpiacra visszakerülni, és ezzel a saját erőből a saját életlehetőségeken javítani.” – emelte ki a polgármester, aki hozzátette, hogy az önkormányzat a Városgondnokságon keresztül folyamatosan, egész évben várja munkavégzésre azokat, akik úgy érzik, hogy ezen az úton szeretnének elindulni. A tél beköszöntével a városvezető fokozottan kérte a város közösségét arra, hogy figyeljenek egymásra.

A Kríziskezelő Központ, Zsabka Attila vezetésével november elejétől már a téli időszakban megszokottak szerint végzi napi feladatait. Folyamatos a teajárat és a nappali melegedő éjszakai nyitva tartásával plusz húsz férőhellyel biztosítanak szükség esetére. Ha ellátatlan hajléktalannal találkoznak, akkor kérik, hogy az utcai szolgálatot hívják a +36 20 957 9410 számon, akik éjjel-nappal elérhetőek.  


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >