Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Székesfehérvár Településképi Arculati Kézikönyv
Székesfehérvár Településképi Arculati Kézikönyv Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. november 21.
ImageA Városházán mutatták be kedden délután a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet. A Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót, bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét.

 

A kötet mintegy 250 oldalon számtalan régi és újabb fotóval, képekkel, várossziluettekkel, térképekkel közvetíti a város építészetének jellemző jegyeit, céljait, a jövő alakításának céljából. A rendezvény résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, majd a kézikönyvet Csutiné Schleer Erzsébet Schmidl-díjas építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a kötet szerkesztője mutatta be.

Az építészet mindig egy adott kor akaratának térbeli kivetülése. Ezért fontos ismernünk a város történelmét ahhoz, hogy értsük a város évszázadok alatt kialakult településképét, amelyet korról-korra, rétegekben hagyományoz az utókorra, hangzott el a Székesfehérvár – Településképi Arculati Kézikönyv keddi bemutatóján a Városháza Dísztermében.

Az eseményen megjelent építész szakembereket és érdeklődőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. Mint mondta, e könyv születését egy jogi szabályozás indította el, és az alkotóknak hála, egy olyan kézikönyv született, amely egy rendkívül fontos alapműve lett a városképi szempontok értékelésénél és tervezésénél egyaránt.  Tartalmas szakmai anyag, amely mindenki számára érthető, élvezetes olvasmány.

Lantay Attila Ybl-díjas városi főépítész a könyvbemutatón elmondta, hogy a szakma örömmel üdvözölte, és nagy áttörésnek tartja a kézikönyv születését, amelyben az építészet művészeti karaktere jelenik meg. Egy épület tervezése alkotói folyamat. Egy HÁZAT, amelynek ismerjük funkcióját, egy HELYRE tervezünk, amelynek ismernünk kell minden adottságát, környezetét ahhoz, hogy az jól illeszkedjen a városképbe. A város ma kialakított tereire a jövő építészei terveznek majd, hangsúlyozta a városi főépítész. A kézikönyv megalkotásának célját abban jelölte meg, hogy a Székesfehérvár építészetéről, építészeti értékeiről rendelkezésre álló tudományos munkák birtokában olyan szakmai képeskönyv készüljön, ami izgalmas kalandra hívja az olvasót: az építészeti arculat múltjának és jelenének megismerésére, a jövő alakításának jegyében.

Csutiné Schleer Erzsébet építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök és a Városszépítő Egyesület alelnöke vetítéssel egybekötött előadásában az érdeklődők részletesen megismerhették a Településképi Arculati Kézikönyv felépítését. Egyes fejezetei segítséget nyújtanak mind a város lakóinak, mind az itt alkotó szakembereknek, hogy megismerjék Székesfehérvár értékeit, mit tart a közösség megőrzendő értéknek, követendő példának.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >