Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ismét megünneplik a Katalinokat Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. november 21.
ImageKitűnő hangulattal, ízes falatokkal és fülbemászó muzsikával várják a résztvevőket idén is a hagyományos Katalin-napi ünnepségsorozaton Székesfehérváron. Vasárnap 17 órakor a Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál kezdődik, majd a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódik a program.

 

A Katalin-napi ünnepség hosszú évek óta hozzátartozik Felsőváros hagyományaihoz. Régen báloztak a Katalinok tiszteletére, az újkori, két helyszínes programsorozat a 2010-es évek elején kezdődött. Idén is ebben a formában várják a vendégeket. 

„A Katalin-napnak évek óta megszokott forgatókönyve van, idén sem kívánunk ettől eltérni. Minden évben pont a névnapon, november 25-én tartjuk az ünnepséget, függetlenül attól, hogy az hétvégére, vagy hétköznapra esik.” – mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Kiss Dorottya, A Szabadművelődés Háza igazgatója.
November 25-én, vasárnap 17.00 órakor a Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja és a Tilinkó Zenekar szórakoztatja a résztvevőket. A vendéglátásról a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete gondoskodik.
Köszöntővel készül dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője, akik virággal kedveskednek a hölgyeknek. A Liszt Ferenc utcából a zenészek és a néptáncosok vezetésével a résztvevők átvonulnak a Felsővárosi Közösségi Házba, ahol 18.00 órától folytatódik az ünneplés. Szent Katalin vértanúságáról Nyárai-Horváth István plébános beszél, majd a TáncolKodó Táncegyüttes összeállítása, az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusának bordalai és a Harmonika Trió mulatós műsora szerepel a programban. A közösségi házban is bőséges vendéglátással készülnek, lesz ludaskása, libatepertő, forralt bor, forró tea és pogácsa.

„Az idő múlása, a fejlődés változtat a városrészeinken, és így van ez a Felsővárosban is. Nehéz a múltat, annak érzetét fenntartani, a Katalin-nap azonban nagyon jó lehetőséget nyújt erre. Az ünnepség nem igényel „reklámot”, hiszen a városlakók szeretik. Számomra a Katalinok felköszöntése minden évben kedves, meghitt gesztust jelent.” – mondta Brájer Éva alpolgármester.
Hangsúlyozottan invitálta a Felsővárosban élő, vagy az innen elszármazott fiatalokat, hogy jöjjenek el az ünnepségre a szüleik, nagyszüleik tiszteletére, nosztalgiázzanak és emlékezzenek arra, hogy hol nőttek fel. Ily módon fenntartató a város és a városrész története.

„Minden évben nagyon szívesen teszünk eleget annak, hogy köszöntsük a Katalinokat! Fontos, hogy ragaszkodjunk, kötődjünk a hagyományainkhoz. Ez egy igazán komoly és méltóságteljes ünnep. A közösségi házunkat, a Zsuptiprót nem lehet elképzelni a Katalin-nap nélkül. Ez így van jól!” – tette hozzá Földi Zoltán, Felsőváros képviselője.

Az ünnepségre szeretettel várnak minden érdeklődőt, a belépés a Felsővárosi Közösségi Házban záruló programra ingyenes.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >