Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
II. Országos Diákmunka Konferencia Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. november 21.
ImageA felnőtté válás, a diákmunka és a fiatalok munkába állását segítő mentorprogramok – mindezek a témakörök is szerepeltek a II. Országos Diákmunka Konferencia keddi programjában.

 

A Székesfehérváron első alkalommal megrendezett eseményen Mészáros Attila alpolgármester és dr. Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket.  A konferencia küldetése többek között a piaci kereslet és kínálat találkozási lehetőségének megteremtése, a fiatalok ösztönzése és támogatása a munkatapasztalat-szerzésben.


Izgalmas kerekasztal-beszélgetésekkel és szekcióülésekkel várták az érdeklődőket a II. Országos Diákmunka Konferencián kedden Székesfehérváron. A diákok, a szülők, a pedagógusok és  a munkaadók a felnőtté válás és a munkába állás hatásmechanizmusáról, az iskolarendszerű képzésekben megszerezhető szaktudás hasznosulásáról, a legmenőbb diákmunkákról és a nemzetközi gyakornoki lehetőségekről is beszélgettek a Hiemer-házban rendezett találkozón.

A résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. Szólt arról, hogy Székesfehérvár az ország egyik legerősebb gazdasági centrumaként Budapest után a második helyen áll a munkaerőhiány tekintetében. A 16 év felettiek jó része nyári munkát vállal a helyi ipari és szolgáltatói szektorban. Kiemelte, hogy az elmúlt években a kormánnyal közösen önkormányzatunk és az itt működő vállalatok sokat tettek azért, hogy a helyi egyetemekkel együttműködve elinduljon a duális képzés. Ma már az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karnak és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának több mint 50 helyi és országos vállalattal van együttműködési megállapodása. Ennek köszönhetően a duális képzésben résztvevő hallgatók az elméleti tudással egy időben gyakorlati tapasztalatot is szereznek. Szeretnénk a fiataloknak olyan életpályamodellt biztosítani, hogy a tanulmányaik befejezésével munkába állhatnak, szaktudásukkal biztosítva a város fejlődését, jövőjét. Ezzel is erősítve Székesfehérvárt, zárta köszöntőjét Mészáros Attila.

Dr. Vincze Géza, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője a konferencia küldetéséről szólva elmondta, a márciusban indult, négyállomásos országos rendezvény lehetőséget teremt a piaci kereslet és kínálat találkozási lehetőségére a diákmunka vonatkozásában, továbbá, hogy ösztönözzék és támogassák a fiatalokat a munkatapasztalat-szerzésben, lehetőségeik megismerésében, a személyes kompetenciafejlődésben. A konferencia második állomásán, Székesfehérváron,  főként a diákokat és a hallgatókat szólítják meg olyan témákon keresztül, mint az életpálya-tervezés, a gyakornoki és mentorprogramok, a diákmunkát érintő szakpolitikai célok.

A megnyitót követően kerekasztal-beszélgetés kezdődött „A felnőtté válás és a munkába állás hatásmechanizmusa – A felnőtté válás a munkavállalás aspektusából” címmel. Bauer Béla, a Századvég Politikai Iskola Alapítványvezető kutatója, Mósa Tamás, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája esélyegyenlőségért és a fiatalok munkavállalásáért felelős elnökségi tagja, Murinkó Lívia, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa, dr. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. üzletágvezetője, valamint Pogátsnik Mónika, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar duális képzési igazgatója osztotta meg gondolatait, tapasztalatait  a diákmunka lehetőségeiről, előnyeiről.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 2000-es évek elején a diákok 6-7 százaléka vállalt munkát a tanulás mellett. 2004-ben ez a szám már 10% körül volt, ám a 2010-es válság hatására visszaesett 2 százalékra. A legfrissebb, 2016-os adatok szerint ismét 15 százalékra emelkedett ez a szám. A felmérésekből kiderül, a 16-18 év közötti fiatalok többsége szülői ösztönzésre és/vagy anyagi körülményeik miatt vállal munkát, a legtöbben lakóhelyükön. A 18 év feletti hallgatók nagy része céltudatosan, tanulmányaihoz igazodva választ munkát.

A duális képzés tapasztalatait Pogátsnik Mónika, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar duális képzési igazgatója foglalta össze. Mint mondta, az idei évben végez az első teljes évfolyam, akik eredményeikkel kiemelkednek társaik közül. A munkahelyi környezetnek köszönhetően jobban veszik az akadályokat, elkötelezettek. A mostani negyedévesek közül, a diplomaszerzést követően, szinte mindenki annál a cégnél folytatja pályafutását, ahol a gyakorlati idejét töltötte.

A beszélgetésben résztvevők egyetértettek abban, hogy a mai fiatalok sok lehetőség közül választhatnak. A diákmunka nemcsak az egyén anyagi javát szolgálja. Abban is segít, hogy kockázatmentesen kipróbálják a munka világát. A tapasztalatszerzés segít a pályaválasztásban, a munkavállalásban, megkönnyíti a felnőtté válás útját.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >