Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Elhunyt Lengyel Viktorné Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. november 28.
ImageÉletének 81. évében elhunyt a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola egykori igazgatója, Lengyel Viktorné. A gyermekek, szülők és pedagógusok által tisztelt és szeretett zongoratanárnő a Székesfehérvári Állami Zeneiskola vezetőjeként többek között kollégáival együtt indította el újra a középfokú zenei képzést Székesfehérváron.

 

 

Lengyel Viktorné 1938. január 13-án született Kecskeméten. Az alapfokú szolfézs-, általános iskolai ének és zongoratanári diploma megszerzését követően Kecskeméten kezdte pedagógiai pályafutását, majd Székesfehérvárra kerülve, 1975-től 1998-ig volt az Állami Zeneiskola zongoratanára. 1989-ben már megbízott igazgatóként vezényelte le, hogy a Jókai utca 3. számú épületből az egykori Városi Pártbizottság épületébe költözött át az akkori Állami Zeneiskola.

Az igazgató kezdeményezésére 1990-ben felavatták a Tóth Aladár kiállítást és emlékszobát a zeneiskolában, amire  Fischer Annie zongoraművész is eljött. 1992-ben a székesfehérvári zeneiskola névadását szervezte meg. Akkor lett hivatalosan is Hermann László Zeneiskola az addigi Állami Zeneiskolából. Két évvel később, 1994-ben tárgyalásainak eredményeként - 44 év után - ismét középfokú zenei képzés indulhatott az alapfokra építve. Megkezdte munkáját a zeneművészeti szakközépiskola Székesfehérváron. Nagy gondot fordított Fehérvár testvérvárosai kapcsolatainak ápolására is. Mint zongorista, évtizeden keresztül ellátta egész Fejér megye zongoraoktatásának szakfelügyeletét. A népzeneoktatás alap- és középfokú megszervezésében és támogatásában nagy szerepet vállalt. Címzetes igazgatói kinevezést kapott, 2009- ben Zenei Nevelési Díjjal tüntették ki. 2010-ben az aranydiplomáját vehette át.

Klári néni 1938-ban felült egy vonatra, ami maga az élet volt. 80 évvel később ez a vonat a végállomásra érkezett. Székesfehérvár a szép emlékeket őrző, egykori tanítványok és szülők nevében szomorúan búcsúzik Lengyel Viktornétól, és ezúton is kifejezi együttérzését és részvétét családjának.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >