Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow In memoriam Nádorfi Gabriella
In memoriam Nádorfi Gabriella Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. november 30.
Újabb veszteség érte Székesfehérvár kulturális életét. Életének 63. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után november 29-én elhunyt Nádorfi Gabriella, a Szent István Király Múzeum régésze. A római kor és Pannónia elismert kutatója elsősorban a megyei, illetve gorsiumi feltárásokban vett részt.

 

 Nevéhez köthető „A Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítás szervezése, valamint vezetésével valósult meg a Gorsiumi Régészeti Park felújítása, és az ott bemutatott Pompei kiállítás is. Székesfehérvár Önkormányzata Nádorfi Gabriellát saját halottjának tekinti, és osztozik szerettei fájdalmában.

Nádorfi Gabriella az ELTE BTK nappali tagozatán 1981-ben szerzett régész diplomát, alapító tagja a Magyar Régész Szövetségnek. Régészként 1974 óta dolgozott a Szent István Király Múzeumban. Ásatásokat, leletmentéseket végzett a megye területén, részt vállalt a múzeum szakhatósági feladatainak ellátásában, ellenőrizte a megye védett területeit, kiállításokat rendezett.

Klasszika archeológusként elsősorban a megyei, illetve gorsiumi feltárásokban vett részt, tudományos munkássága is főként ehhez a korhoz kapcsolódott. Megyeszerte számos helyen végzett ásatásokat. 2014-ben szervezte és lebonyolította „A Seuso-kincs Székesfehérváron” című kiállítást, amely országos hírt és elismertséget hozott a Szent István Király Múzeumnak. Vezetésével valósult meg a Gorsiumi Régészeti Park felújítása, és az ott bemutatott Pompei kiállítás is.

Pályája során sokat tett a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely ügyéért. Az 1980-as években a Kralovánszky Alán által vezetett feltárások idején gyakran helyettesítette az ásatásvezetőt, felelősségteljesen felügyelte az ásatási munkálatokat. A szakmai szempontokat messzemenően figyelembe véve dolgozott azon, hogy a Nemzeti Emlékhely megjelenése méltó legyen. A 2013-as Szent István Emlékév óta évente megrendezett „Koronázási Szertartásjáték” szabadtéri megvalósítása során gondosan ügyelt arra, hogy a fennmaradt kőmaradványok ne károsodjanak. Részt vett a tervezett Látogatóközpont, a kőgyűjtemény áthelyezése és az új kiállítás előkészítésében. Szakmai munkájának, elhivatottságának méltó elismeréseként Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015-ben Érdy János Emlékérmet adományozott Nádorfi Gabriella számára.

Munkája során körültekintően, megbízhatón készítette elő és valósította meg a múzeumi rendezvényeket. Élete utolsó napjait is a munka töltötte ki. Minden erejével azon dolgozott, hogy elkészüljön Gorsium jövő évi teljes programja. Ennek megvalósítására azonban már nem maradt ereje. Hosszan tartós, súlyos betegsége után ma csendesen távozott.

Székesfehérvár Önkormányzata Nádorfi Gabriellát saját halottjának tekinti és osztozik szerettei fájdalmában. A végső búcsúztatásra 2018. december 14-én, pénteken 14 órakor kerül sor a Béla úti temetőben.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >