Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist
Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. december 10.
ImageFontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

 

 

Védelmi intézkedésekkel kell biztosítani a Székesfehérvár vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis folyamatos, hosszú távú üzemben tartását. Ennek oka, hogy a felszín alatt a kőzetekben a karsztvíz szintje – a bakonyi bauxitbányászat felhagyása óta – a csapadékviszonyoktól függően, változó ütemben, de folyamatosan emelkedik, és már rövidtávon elérheti a terepszintet, aminek hatására a karsztaknából a víz „kiönthet” és a vízbázis elszennyeződhet.

A működőképesség megtartása érdekében a karsztaknát védelembe kell helyezni. Ennek végleges műszaki megoldása egy 300 millió forintra becsült beavatkozás, mellyel a meglévő, nyílt felszínű aknát egy felülről zárt kútcsoporttá alakítanák át. Az elvi vízjogi engedély már megvan, a tervezése állami támogatásból folyamatban van.

Az átalakítás részét képezi egy fél méter átmérőjű, 98 méter hosszúságú túlfolyó vezeték kiépítése is, melynek kivitelezését, az üzemeltetővel történő egyeztetéseket követően, Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból megvalósította. A vezeték alkalmas arra, hogy a következő egy-két évben, a teljes átalakítás megvalósításáig felszíni vízfolyásba vezesse el a felesleges vízmennyiséget, megakadályozva ezzel az akna kiöntését. A beruházást ma helyszínbejáráson nézte meg Székesfehérvár és Csóri polgármestere, vízügyi szakemberek részvételével.

A bruttó 23 millió forint költségű beruházás kivitelezője a Fejérvíz Zrt. volt. A munkálatok során megépült az öntöttvas vezeték, valamint egy acélcsövekből, elzáró szerelvényekből kialakított szifonrendszer is a karsztaknában. A műszaki átadás-átvétel 2018. szeptember 26-án volt, így a vízbázis védelembe helyezése átmenetileg megoldódott.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >