Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Mozdulat-művészet Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. december 12.
ImageA mozdulat-művészet évek óta jelen van városunk táncéletében, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A római világbajnokságról sem hiányozhatnak a fehérvári táncosok.

 

 

A mozdulat-művészetet 1929-ben engedélyezték önálló táncműfajként. A modern, kifejező táncban nem a légiesség látszata a cél, mint a balettben. A táncosok itt többet vannak a talajon. A gravitációval való küzdelem megmutatása a tánc része.

A gravitációval való küzdelem megmutatása a tánc része (Fotó: Bartha László)

Ebben a műfajban a test nem csupán a kemény edzést tükrözi, hanem a lélek sugárzik rajta keresztül.” – tudtam meg Vitézné Bán Tímeától, a Tercia StArt Egyesület alapítójától, aki elmondta, hogy szerencsére ez az új életérzés az elmúlt években Székesfehérvárra is kihatott. A mozdulat-művészet évek óta jelen van városunk táncéletében, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mozdulat-művészet (Fotó: Bartha László)

A Step and Style Táncstúdió több, mint 100 táncosával is ilyen átható érzelmeket közvetít a közönség felé. A klasszikus balett-alapokra épülő jazz technikákat hat csoportban, 4-től 40 éves korig tanulják itt a táncosok - főként lányok -, de az elmúlt egy évben meglepően sok fiú is jelentkezett az órákra.

A táncstúdió vezetője Tombor Tímea, aki Orbán Orsolyával együtt tanítja a modern tánctechnika alapjait. Mindketten diplomás modern tánc-pedagógusok.

Orbán Orsolya és Tombor Tímea (Fotó: Bartha László)

Tímea immár 40 éve szerves részét képezi Székesfehérvár táncéletének. Először az Alba Regia táncegyüttesben néptáncolt, aztán társastáncolt, majd kipróbált több divattánc stílust is. 1996-tól 2009-ig a Vörösmarty Színház színpadán is láthattuk. Ez idő alatt kapott kedvet a modern tánchoz. Óvodás kortól felnőtt korig foglalkozik jelenleg táncosokkal.

Legkisebbek a rúd mellett (Fotó: Bartha László)

 
A tánctanulást, egészen pontosan a táncra történő felkészülést ajánlott fiatalon elkezdeni, hogy kialakulhasson a fiatal táncos izommemóriája, testtudata, fejlődhessen hallása, tánc- és kifejezőkészsége.” – véli Tímea – „A tánc, mint specifikus mozgásforma és művészet, segítheti a tanulási nehézségek leküzdését, fejleszti a szociális készségeket, növeli a tudatosságot, kitartásra nevel, és nem utolsó sorban levezeti a stresszt. A tánc keretei között alkalmazott testi kontaktus szintén fontos dolog. Elősegíti, hogy kamaszkorba lépvén is tisztelettel és figyelemmel érintsék meg egymást a gyerekek.”

 

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/12/08/mozdulat-muveszet-szekesfehervaron/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >