Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Újra hangversenyt ad Székesfehérváron a Fili
Újra hangversenyt ad Székesfehérváron a Fili Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. december 13.
A Prohászka-templomban ad ünnepi koncertet december 20-án este a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Az elismert Hargita megyei Fili négy év után újra hangversennyel kíván boldog karácsonyt a zeneszerető közönségnek: a repertoárban eredeti népdalokkal, népdalfeldolgozásokkal és ünnepi énekekkel.

 

 

A estet az alapító karnagy, Haáz Sándor vezényli. A hangversenyről Deák Lajosné, a határon túli magyarok ügyeivel kapcsolatos feladatok tanácsnoka és Juhász László önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezője tartottak sajtótájékoztatót.


A Hargita megyei településen Haáz Sándor zenetanár – azóta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett karnagy – alapította 1982-ben a Gyermekfilharmóniát. A Magyar Örökség-díjas Fili koncertjein másfélszázan lépnek fel székely népviseletben, kórus- és zenekari tagok, a 7 éves gyerekektől a 20 éves fiatalokig, akik szinte mindannyian a település lakói. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, egyházi és történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek.

Az adventi koszorú harmadik gyertyáját Magyarországon gyújtja meg a világot bejárt együttes, amely koncertkörúttal kíván boldog karácsonyt a zeneszerető közönségnek: Derekegyháza, Dunakeszi, Újpest, Pannonhalma és Kisbér után érkeznek Székesfehérvárra. A hangverseny – négy év után újra – december 20-án, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Prohászka Ottokár-templomban, vezényel Haáz Sándor alapító.

Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka kiemelte, hogy az együttes komoly szerepet vállal és tölt be a székely hagyományok megőrzésében. A város támogatja a magyarság kultúrájával kapcsolatos programokat, köztük azokat, amelyek hidat építenek a fiatalság felé – invitálta meg a székesfehérváriakat a színvonalas adventi rendezvényre a képviselő.

Juhász László önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezője elmondta, hogy az együttesben az alapító karnagy biztos pont a kezdetektől a mai napig. A település Székelyudvarhely és Csíkszereda között félúton, a világon a legmagasabban fekvő magyar város, 99,5%-ban magyar lakossággal. A település életében nagyon fontos szerepet tölt be az együttes, és olyan fiatalok alkotják a Filit, akik nem zeneiskolába járnak, az iskolai oktatáson kívül az együttes próbái jelentik számukra a zenei képzést. Szerte a világban meghívják őket magyar közösségek: jártak már Svédországban, Svájcban és Kanadában is. Juhász László köszönet mondott a helyi családoknak az elszállásolás biztosításáért.

Az adventi koncertre ingyenes a belépés, adományokat jó szívvel fogadnak, amellyel a Szentegyházi Gyermekfilharmonikusokért Alapítványt támogatják; a templom kapuit 17 órakor nyitják ki a érdeklődő közönség számára.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >