Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A leghíresebb fehérvári esküvő Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. december 13.
Királyi menyegző – Mátyás és Beatrix 542 évvel ezelőtti székesfehérvári házasságkötésére emlékezett tegnapi programjával a Szent István Király Múzeum. A Szabad Színház és a Sub Rosa együttes a királyi menyegzőt elevenítette fel, Benkő András historiás énekével mondta el a hunyadiakhoz kötődő legismertebb legendákat, a Rendház épületében pedig különböző kézművesfoglalkozásokkal kerülhettek közelebb Mátyás korához az érdeklődők.

 

 

Mátyás királyról és koráról szóló históriás énekekkel állította meg a járókelőket Benkő András délután a Mátyás-emlékműnél. Majd a Szabad Színház és a Sub Rosa Régizenei Együttes elevenítette fel az egyik leghíresebb fehérvári menyegzőt, Mátyás és Beatrix házasságát. A Szent István Király Múzeum az 542 évvel ezelőtti Királyi Menyegző köré szervezte tegnap délutáni programjait.

A szabadtéri zenei és színielőadás mellett a Múzeum Rendház épületében kézműves foglalkozásokkal várták a gyereket. Az Étekfogóban Mátyás lakodalmi asztalát ismerhették meg a gyerekek. Aszalványokat és más csemegéket kóstolhattak, és kipróbálhatták a korabeli fűszereket. A rózsavizes kézmosás után megtanulhatták, hogyan készítsenek "Forraltboros illúziót szőlőléből".

A Rendház kistermében sem tétlenkedtek a gyerekek: fejdíszek, koronák, kardok és díszes könyvek kerültek ki a kezeik alól. Aki kedvet kapott, az Mátyás korában – a rendszeres fürdés előtt – még kiemelten fontos övön hordható illatosítót is készíthetett méhviaszból rózsaszirmokkal.

A programot zene, tűzzsonglőr-bemutató és Győr Attila, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetője a Mátyás-kultusz és Buda-álom című, a lillafüredi Palotaszálló ikonográfiájáról szóló előadása zárta.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >