Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Még nem késő védőoltást kérni
Még nem késő védőoltást kérni Nyomtatás E-mail
Írta: Csathó Barna   
2018. december 14.
ImageAz influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2018. december 3 – december 9. között (2018. 49. hetében), Fejér megye területén 1106 fő, az előző hetinél 19,5 % -kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

 

 

A 48. héten mindhárom járási népegészségügyi illetékességi területről az influenzaszerű megbetegedések emelkedését jelentették. A legtöbb influenzaszerű megbetegedést a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén regisztráltak. Itt a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány 349,4 %ooo (az előző héthez képest 27,4 %-os növekedés). Ezt követi a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 289,1 %ooo-el (az előző héthez képest 10,5 %-os emelkedés).  A Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén pedig 38,2 %ooo (az előző héthez képest 200 %-os emelkedés). A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány a megye illetékességi területén az elmúlt heti adatokhoz képest további emelkedést mutatott.

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya a fiatal felnőttek körében emelkedést, a gyermekek és a középkorúak körében csökkenést, az időseknél közel azonos értéket mutat az előző hetihez képest. Az orvoshoz forduló betegek 18,4 %-a a 0-14 éves; 46,9 %-a a 15-34 éves; 19,2 %-a a 35-59 éves és 15,5 %-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki.

Influenzaszerű megbetegedések közösségi halmozódásról a 49. héten sem érkezett jelentés.

E jelentés megírásáig, 2018. 40. hetétől, influenza-gyanús betegtől nem küldtek be megyénkből vizsgálati anyagot. Az idei szezonban eddig nem igazoltak influenzavírus okozta fertőzést Magyarországon.

Az influenza-figyelőszolgálat adatai a 2018/2019. évi influenza-szezonban, Fejér megyében - megbetegedési arány 100 ezer lakosra:

 

Járás

47. hét

48. hét

49. hét

Dunaújváros, Sárbogárd

182,9

274,3

349,4

Mór, Bicske

12,7

12,7

38,2

Székesfehérvár

204,2

261,6

289,1

Fejér megye

163,5

222,4

265,8

 

Az influenza-megbetegedés megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja a súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza halálesetek megelőzése. Az influenza elleni védőoltást ajánlott minden szezon előtt évente megismételni a vírus rendkívüli változékonysága miatt. A térítésmentes influenza elleni oltóanyagok megyénkben a háziorvosi és a foglalkozás-egészségügyi rendelőkben rendelkezésre állnak a megbetegedés súlyos lefolyása szempontjából fokozottan veszélyeztetettek, a krónikus betegek, a szív- és érrendszeri, a légúti, a máj és vesebetegek, az anyagcsere betegségben, a cukorbetegek, a daganatos betegek és immungyengeségben szenvedők, a tartós szalicilát kezelésben részesülők, a várandósok, a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezők, a rehabilitációs, az átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, a lakóotthonokban, vagy ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápoltak, gondozottak, a 60 év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a baromfi, sertés tartásával foglalkozók, az állattartó telepek dolgozói számára.

Az influenza-védőoltás élő vírust nem tartalmaz, megbetegedést nem okoz, beadása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra, a vakcina teljesen biztonságos. Az influenza elleni védőoltás beadása után a védettség kb. 2 hét alatt alakul ki. A védőoltást beadatni még nem késő.

A védőoltás beadása után ritkán előfordulhat az oltás helyén bőrpír, duzzanat, végtag emelésekor enyhe fájdalom, láz is. Mindez általában 1-2 nap alatt elmúlik. Ennél súlyosabb tünetek jelentkezésekor feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Fontos, hogy mielőbb részesüljünk az influenza-védőoltásban, hogy az a megbetegedések emelkedésének időszakára már védelmet nyújthasson.

A védőoltással nem csak önmagát, hanem a környezetében élőket is védi!

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >