Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Adventkor is figyeljünk a gyertyákra Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2018. december 14.
ImageNaponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ebben az időszakban naponta akár harminc lakásban is keletkezik tűz. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a szabadidős tevékenység, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.
 
 
Fontos, hogy családunk és otthonunk biztonsága érdekében a karácsonyi készülődés alatt se feledkezzünk meg az alapvető tűzvédelmi tudnivalókról.
 
Egy felügyelet nélkül hagyott adventi koszorú percek alatt nagy tüzet okozhat. Az égő gyertya lángja a közeli függönyön, a kiszáradt fenyődíszen, az asztalterítőn pillanatok alatt továbbterjed és a környező bútor is meggyullad. Ezért az adventi gyertyákat, mécseseket egy percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mielőtt a helyiséget elhagyják, a gyertyákat oltsák el!
 
Ha mi magunk készítjük el a koszorút, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb alapanyag, így az alapként szolgáló szalmakoszorú, a díszítő textíliák és papírok, a fenyőágak gyertya közelében könnyen lángra lobbanhatnak. Az elhelyezésnél ügyeljünk arra, hogy a gyertyákat, illatmécseseket, az adventi koszorúkat és az asztaldíszeket ne tegyük közvetlenül a terítőre, hanem helyezzünk alá hőálló, nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését.
 
A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, például függöny. Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablak esetén a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát, a szál gyertyákat pedig könnyen feldöntheti. A kanóc ne legyen hosszabb egy centiméternél, mert ilyenkor kisebb a láng magassága. Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.
 
Karácsonyi mécsesekbe LED-es gyertyák alkalmazása javasolt, amelyek tűzmegelőzési szempontból biztonságosan használhatóak. Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal kérjék a tűzoltók segítségét a 112-es segélyhívószámon!
 
Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.
 
Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések.
 
< Előző   Következő >