Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás
Ananász – A sokoldalú, téli vitaminforrás Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2018. december 27.
ImageLédús húsa és kellemes íze miatt kedveljük leginkább ezt a Közép- és Dél-Amerikából származó, trópusi gyümölcsöt. De jó, ha tudjuk, hogy sokat profitálhatunk a benne lévő vitaminokból, ásványi anyagokból és speciális enziméből is. A nyers ananász jótéteményei közül kiemelünk néhányat.

 

 

Az ananász fogyasztása leginkább frissen ajánlott, hiszen a konzerválás során veszít vitamin- és tápanyagértékéből. Konzerv alakban a cukormentes változatot válasszuk, ha mégis szükségünk van rá, és máshogy nem jutunk hozzá a gyümölcshöz, pl. sütemények, bólék készítésekor. Rostanyagtartalma segíti a telítettségérzés kialakulását, így a fogyókúrás étrendeknek is gyakori szereplője.

 

További „erényei” még a következők:

 

  • Az ananász hatékony antioxidáns: rendkívül gazdag C-vitaminban (100 grammja fedezi napi szükségletünk 80%-át), és többek közt bővelkedik mangánban is (46%), mely hatékonyan felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel. Tartalmaz még B6 és E-vitamint, folsavat, káliumot, béta-karotint.
  • Javítja az emésztést: ezért a tisztítókúrák gyakori alapanyaga. A friss, nyers ananász bromelain nevű enzimet tartalmaz, amely megkönnyíti az állati eredetű fehérjék lebontását a szervezetben. (A konzervananászban nem található meg a hőkezelés negatív hatása miatt.)
  • A bromelain gyulladáscsökkentő hatású is: emellett védő és tisztító hatást gyakorol a keringési rendszerre. Erősíti az immunrendszert. A gyümölcsből kivont koncentrátuma enyhíti pl. az ízületi vagy az arcüreggyulladást. Köhögéscsillapító hatása szintén ismert.
  • Vizelethajtó (ödémacsökkentő) hatás: káliumforrásként az ananász hatékonyan részt vesz a retenció (vízvisszatartás) elleni küzdelemben, így ödéma kezelésére is ajánlott. Segíti továbbá a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

 

Egyik finom, másik még finomabb

 

Számos fajtája ismert, de hazánkban leginkább a Cayenne ananász kapható. Ez fényes héjú, nagyméretű gyümölcs, halványsárga húsú, lédús, közepes cukortartalmú. Guyanából származik, innen a neve is (Cayenne Francia Guyana fővárosa).

 

Ismert még a Victoria ananász, mely Réunion szigetéről származik. Színe összességében sötétebb a többinél. Kisméretű, lédús, aranyszínű héjjal, élénksárga hússal rendelkező gyümölcs. Cukortartalma magas. Létezik még vörös héjú, vörös húsú, finom édes ananász is. Ez utóbbiak csak elvétve kaphatók a nagyobb élelmiszer-áruházakban.

 

A trópusokon az ananászlé erjesztése útján készítik a nanaja nevű likőrt és kedvelt szeszesitalt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >