Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új országgyűlési választások kiírását kezdeményezi a Fidesz
Új országgyűlési választások kiírását kezdeményezi a Fidesz Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz   
2009. január 28.

Image"A kormány hibás politikai lépései miatt a válság elhúzódására kell számítani. Ebben az esetben hatékony válságkezelésre van szükség, amit csak egy hiteles, a többség bizalmát bíró és cselekvőképes kormány tud megvalósítani. Javasoljuk ezért új választások kiírását és az Országgyűlés feloszlatását - hangzott el Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján."

A Fidesz elnökségi ülése értékelte a kormányválság óta eltelt időszak során nyújtott teljesítményét, és megállapította, hogy egyértelműen a kormányzat hibás politikai lépései miatt él meg krízist Magyarország - mondta el sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, majd rámutatott: a kormány nem a válság kezelésével, hanem a saját nyilvánosság előtt kialakított képének ápolásával van elfoglalva. A kormányzat politikájára a kapkodás jellemző.

Bizonyítják ezt többek között az ellentétes nyilatkozatok az adócsökkentés ügyében is. December 5-én a miniszterelnök még kizárta az adócsökkentést, január 26-án azonban már a szükségességéről beszélt, majd ma - ismét ellentmondva önmagának - újból a csökkentés lehetőségét hangoztatta. A magyar demokraták és szabad demokraták által támogatott őszi költségvetéssel és adótörvénnyel kapcsolatban

Navracsics Tibor elmondta: az SZDSZ és az MDF azzal próbálta mentegetni a saját, kormányt támogató szavazatait, hogy ezzel az ország válságból való kilábalását segítik. Két hét alatt omlott össze az a költségvetés, melyen már decemberben is látszott, hogy irreális adatokat tartalmaz. Ennek következtében összeomlott az adótörvény is. Vagyis a két jogszabály közül, melyekhez ők a szavazatukat adták, egyik sem tudta biztosítani Magyarország válságból való kilábalását.

Image
Fotó: Fidesz

Navracsics Tibor aláhúzta: a miniszterelnök nem találja a válságkezelés fonalát, ehelyett újabb hitelfelvétellel zálogosítja el az országot. A Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól felvett kölcsönök után tegnap szembesülhettünk az újabb, 132 milliárd forintos hitelfelvétellel. Ennek következtében kétségessé vált Magyarország válságból való kilábalása. A mínusz 3 százalékos gazdasági növekedés, valamint a rendkívül magas államadósság tovább nehezítik a helyzetet.

 A válság el fog húzódni - hangsúlyozta a politikus. Ebben a helyzetben hatékony válságkezelésre van szükség, amit csak egy hiteles, a többség bizalmát bíró és cselekvőképes kormány tud megvalósítani. Egy olyan kormány, melyben bíznak a választópolgárok. Navracsics Tibor elmondta: a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnökségének álláspontja szerint új választásokat kell kiírni, melyet a költséghatékonyság szempontjából célszerű az Európai parlamenti választásokkal egy időben megtartani. Szükség van tehát arra, hogy az Országgyűlés feloszlassa önmagát.

Ezért a rendkívüli parlamenti ülésre egy olyan határozati javaslatot nyújt be a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja, mely március 8-i hatállyal mondaná ki az Országgyűlés feloszlatását. Ez az időkeret lehetővé teszi az általános vita lefolyását, valamint márciusi feloszlatás már a jogszabályok által megadott határidőn belül van, vagyis a köztársasági elnök úr - amennyiben ezt jónak látja - kitűzheti az új választásokat az európai parlamenti választások időpontjára - indokolta a fideszes politikus.

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: a jelenlegi hosszú agóniának csak egy új országgyűlési választás vethet véget. A választópolgárok elé kell állni, és az új helyzetben új mandátumot kell kérni tőlük. Arra kérjük a magyar demokrata, szabad demokrata és szocialista képviselőket, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy ebben az új helyzetben kikérhessük a választópolgárok véleményét - mondta végül Navracsics Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >