Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz!
Megfáztál? Lázas vagy? Használd a természet erejét a gyógyuláshoz! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2019. január 09.
ImageA nagymamáink, dédszüleink nem gyógyszereket vettek elő, ha megfázott vagy lázas lett valaki a családból, hanem kimentek a kertbe, és olyan növényeket gyűjtöttek össze, amelyek segítettek a gyógyulásban. És nekünk se kell feltétlenül az orvoshoz szaladnunk, ha ledönt lábunkról a betegség.

 

 

A múltkor bemutattam néhány növényt, amely a nátha / megfázás / influenza esetén hatékony megoldást jelenthet a gyógyulásban. A hagyma(tea) és a citrom valószínűleg mindenki számára ismerős volt, a gránátalma és a földicseresznye pedig a „jelen korban” hozzáférhető C-vitamin forrásként, influenza-űzőként került be a sorba, hiszen a világ kereskedelmi piacának bővülése magával hozta azt, hogy olyan gyümölcsök és zöldségek is megvásárolhatók a hazai boltokban, amelyekről felmenőink soha sem hallottak.

Ilyen például a fügekaktusz, amely fogyasztása nagyon egészséges, sokféle vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és  C-vitamint. Gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Sok benne az élelmi rost, a fehérje, a poliszacharid és a bioflavonoid.

Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Antioxidáns hatású, védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben, megóv az oxidatív stressztől. Támogatja az anyagcsere-folyamatokat, kedvező hatással van az emésztésre (segíthet a testsúly-csökkentésben), segít a vese- és kötőszöveti méregtelenítésben.

A horzsolásokat és a vágásokat is eredményesen kezelhetjük vele. Éppen ezért készítenek belőle krémeket, amelyeket hámsérülésre és gyulladás-csökkentésére használnak. A növényből készül olyan kivonat is, amely az öregedési folyamatokat lassítja, a bőrt pedig simábbá teszi.

A fügekaktuszt ehetjük nyersen (természetesen megszabadítva a héjától és a tüskéktől), vagy turmixolva, vitaminkoktélként elkészítve. De készülhet belőle gyümölcssaláta, fagylalt, sörbet, lekvár is.

A  koktélnarancs (más néven kumquat) szintén nem tartozik a közismert gyümölcsök közé, holott már a 19. században megismerte Európa. (Kínából származik, hazájában már a korai középkorban is fogyasztották.)

A tajvaniak gyakran készítenek belőle teát, hogy a torokfájásos panaszokat enyhítsék, vagy, hogy erősítsék az immunrendszert, mert segíti a szervezet védekezőképességét is megőrizni. Jelentős ugyanis A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma. C-vitamin tartalma duplája a citroménak, így segíti az immunrendszer működését, hozzájárul a normál idegrendszeri és pszichés folyamatokhoz.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2019/01/05/megfaztal-lazas-vagy-hasznald-a-termeszet-erejet-a-gyogyulashoz-2-resz/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >