Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elkezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház építése
Elkezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi ház építése Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2019. január 11.
ImageSzékesfehérvár „zöld szíve”, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja utolsó állomásához érkezett. Ennek keretében megkezdődik a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve új közösségi ház kialakítása. A Sóstó keleti kapujánál, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester számolt be a jövő héten induló fejlesztésről.

 

 

Utolsó állomásához érkezett a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja, amelynek keretében a Sóstó keleti kapujánál elkezdődhet a vadmadár bemutató- és gondozóépület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A közgyűlés decemberi ülésén döntött a kivitelezőről. A szükséges bontási, környezetrendezési és a két, összesen 500 m² alapterületű épület kivitelezési munkáit bruttó 441.493.847 Ft vállalkozói díjért a DNA Development Építőipari, Kivitelező és Ingatlanfejlesztő Kft. és a MarketDome Zrt. nyerte el. A kivitelezőnek 12 hónap áll a rendelkezésére a munkák elvégzésére. A fejlesztés teljes egészében állami forrásból valósul meg.

Nagyon szépen megújult a Sóstó Természetvédelmi Terület, amelyre kifejezetten büszke lehet a város közössége és amely kiemelkedik a fehérvári fejlesztések közül. Több mint 200 hektáron sikerült egy csodálatos természetvédelmi területet rehabilitálni és megmenteni, illetve létrehozni egy igazi kis kirándulóparadicsomot a városon belül. A fejlesztés utolsó üteme a Vadmadárkórház és egy alsóvárosi közösségi tér létrehozása.” A város polgármestere elmondta, hogy Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője már a tervezésben is szakmai partnere volt a városnak, és lesz az üzemeltetésben is. Egy modern, jól felszerelt madárkórház mellett pedig létrejön egy alsóvárosi közösségi tér is. A beruházás több mint 440 millió forintba kerül, ami állami forrásból valósulhat meg, és része a Sóstó-rehabilitációnak. Dr. Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a decemberi közgyűlésen eredményesen zárult a kivitelezésre a közbeszerzés és napokon belül aláírják az erről szóló vállalkozói szerződést. „Az épület a természetvédelmi terület környezetébe illeszkedik majd, és új színfoltja lesz Székesfehérvárnak.”

A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó- és bemutatóépület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 24 925 m² területen valósul meg a Sóstó bejáratánál, tájékoztatott a részletekről Mészáros Attila.  Az elsősegélynyújtó-épületben gyógyítják majd a vadon élő, sérült madarakat, majd ezt követően innen engedik vissza őket a szabad természetbe. A tervezett madárparkban lehetőség nyílik a szabad életre alkalmatlan, de már gyógyult, tartósan fogyatékos madarak élethosszig tartására (egyedvédelem), a veszélyeztetettek továbbtenyésztésére (veszélyeztetett fajok védelme), az érdeklődő nagyközönség számára ismeretterjesztő céllal a madarak bemutatására (ismeretterjesztés), a gyerekek természetismereti oktatására (természetvédelem).

A látogatók üvegezett nyílászárókon keresztül megtekinthetik a műtőben, vizsgálóban és az előkészítőben zajló tevékenységeket és három kórterembe is betekintést nyerhetnek. A műtő és vizsgáló az előkészítő helyiségből, a kórtermek közvetlenül a közlekedőkből nyílnak. A röntgen- és laborhelyiségek az épület fő közlekedőjéből és a vizsgálóból is megközelíthetők. A látogatóktól elzárt részen alakítják ki az irodát és pihenőszobát a teakonyhával. Itt kap helyet két kórterem, raktár, takarítószertár, öltözők, mellékhelyiségek zuhanyzókkal. Az összesen öt kórteremben 20 madár egyedi és 10 madár csoportos elhelyezésére van lehetőség. Az épület előterén áthaladva juthatunk el az utógondozó ketrecekhez és a nagyobb méretű madárröpdékhez. A szabadtéri vadmadárröpdékben és ketrecekben összesen 80 gyógyult, rehabilitálásra váró madár bemutatására van lehetőség. Az elsősegélynyújtó-épületben helyet kap a recepció és a hozzá kapcsolódó kis ajándékbolt is. Ebben az épületben kap helyet egy kb. 30 látogató befogadására alkalmas konferencia terem, ahonnan kilátás nyílik a madárröptetőkre.

Mészáros Attila hozzátette, a közösségi házként működő épületben két nagyobb méretű, egybenyitható teret alakítanak ki. Itt Sóstón, Alsóvárosban és az Őrhalmi szőlőkben élők számára kulturális és közösségi programokat szerveznek. A területen 17 parkolóhelyet és egy buszbeállót alakítanak ki. Az alpolgármester hozzátette, a kivitelezővel a szerződést a héten írják alá, jövő héten munkaterület-átadás következik. A kivitelezőnek 12 hónap áll rendelkezésre a munka elvégzésére.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >