Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 427 millió forintot kapott a Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület
427 millió forintot kapott a Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2009. január 28.

ImageKözel 427 millió forintot kapott a Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. A 9 velencei települést összefogó szervezet a megítélt összegből 234 millió forintot „III. tengelyes intézkedésekre” (mikrovállalkozások létrehozásának és fejlesztésének támogatására, turisztikai tevékenységek ösztönzésére, falumegújítás és –fejlesztésre, a vidéki örökség megőrzésére és fenntartható fejlesztésére…) használhat fel, 193 millió forintot pedig „Leader jogcímekre”, amely projekt 2009. második negyedévében indul el.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tájékoztatása szerint:

A Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása elnevezésű III. tengely nem-horizontális jogcímeire összesen 21 db támogatási kérelem érkezett a Velencei-tó környéki településekről. Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére 5 db, turisztikai tevékenységek ösztönzésére 4 db, vidéki örökség megőrzésére 5 db, továbbá falumegújításra 7 db támogatási kérelem érkezett hat településről (Nadapról és Zichyújfaluról a mostani pályázati fordulóban nem nyújtottak be kérelmet).

Az ügyfelek közel 313 millió Ft forrást igényeltek, mely támogatási összeg segítségével akár félmilliárd forint összértékben valósulhatnak meg beruházások a térségben. A mikrovállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésétől komplex autószerviz-szolgáltatás bevezetéséig terjed az ötletek skálája, a falumegújítási projektek keretében pihenőhelyek, közösségi terek, parkok, templomkertek és zöldterületek újulhatnak meg.

A környék egyik fő vonzerejét jelentő turisztikai pályázatok vendégházak, szálláshelyek minőségi színvonalának emelésére, új turisztikai szolgáltatások megvalósítására irányulnak. Nem utolsó sorban a Velencei-tó védelem alatt álló táji, természeti és épített értékei, műemlékei megújulva válhatnak elérhetővé a helyben élők és az idelátogatók számára.

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott cél a Velencei-tó turisztikai vonzerejének növelése, a szezonhosszabbítás elősegítése új szolgáltatásokkal, a szálláshelyek és programok kínálatának bővítésével, valamint a kulturális értékek megőrzésével, bemutatásával. Nagyprojektjeik között szerepel a Velencei-tó kapuja, a "Pákozd-Mészeg-hegyi Történeti Tematikus út" kialakítása, a dinnyési Madárvárta, a Gárdonyi Fürdő geotermikus energiaellátása és a Velence Resort&Spa felépítése; ezek mellett, illetve ezeket kiegészítve nyílik lehetőség az ÚMVP által támogatott számos kisebb léptékű projekt megvalósítására. „Velencei-tó: természetes egészség!"

A Velencei-tavi HVS vezérfonala a „Modellértékű turizmusfejlesztés innovatív turisztikai szolgáltatásokkal, a rekreációs és egészségturizmus megteremtésével”. A stratégia megvalósításában elsősorban azok a fejlesztési elképzelések élveznek prioritást, amelyek a legrövidebb idő alatt biztosíthatják a települések identitásának erősítését, nagyobb mértékű bekapcsolódásukat a turizmusba, biztosítva az innovatív szolgáltatások körének bővülését és hatást gyakorolva a helyi vállalkozások általi munkahelyteremtésre, megőrzésre.

A helyi adottságok - a természeti-táji vonzerő, a történelmi-irodalmi hagyományok - egyediségét egyfajta védjegyként kell felfogni és a térségben élők javára kihasználni, lehetőség szerint a különböző szférák képviselőinek szerves együttműködésében. A III. tengely és a LEADER forrásainak összehangolt felhasználásával új arculatot, mind a négy évszakban viselhető jelmezt ölthet a Velencei-tó, és régóta visszajáró vendégei mellett újabb hívekre számíthat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >