A téli fűszerek gyógyereje |
Írta: Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész - PatikaMagazin | |||||
2019. január 15. | |||||
A fűszerek nemcsak az ételeket és italokat teszik ínycsiklandóvá, hanem az egészségre is igazoltan jótékony hatással vannak. De a következők megidézik a meghitt, békés karácsonyok hangulatát is.
Szegfűszeg, amely ellazít
Emellett a szegfűszeg enyhe görcsoldó és szélhajtó hatással is rendelkezik, és kedvező hatással van a központi idegrendszer működésére is. A szegfűszeg illata a „meleg, harmónia és ellazulás” jelet küldi az agy számára.
Az afrodiziákumként is használt kardamom
A mag illóolajából eddig több mint 120 illékony karakterű összetevőt azonosítottak, amelyek a kardamom egyedülálló hatásáért felelősek. Keleten a kardamom afrodiziákumként is alkalmazott, igaz, viszonylag magas dózisokban. Az afrodiziákumként való használatot illetően tény, hogy a kardamom hatóanyagai a vérkeringést valóban serkentik; bár ezt a nyugati medicina inkább az emésztés elősegítésében, a puffadás és a görcsök leküzdésében használja ki, semmint a nemi vágy fokozásában.
Fahéj, a cukorbetegek egyik fűszere
A 2-es típusú cukorbetegek a gyógyszeres terápiájuk és a diétájuk kiegészítéseképpen is fordulhatnak a fahéjhoz. A gyógyszertárakban is megvásárolhatók a fahéj készítményei – kapszulázott porokként.
A vércukorszint normalizálása érdekében kezdődózisként napi 1 gramm fahéj szedése javasolható, ez a mennyiség körülbelül 1/3 teáskanálnyinak felel meg. A legújabb vizsgálatok alapján a fahéj egyik fő komponense, a fahéjaldehid a sejtek „égetési” folyamatainak a serkentése révén akár még az elhízás elleni harcban is bevethető lehet a jövőben.
A vanília a világ második legdrágább fűszere
Ánizs, csillagánizs
Kulináris szempontból a csillagánizs fűszeresebb ízű, mint az ánizs, így méltán lehet a pekingi kacsa fűszere, illetve a „kínai ötfűszer” alkotórésze is. A csillagánizs mutatós fűszer: a Kínában és Vietnámban honos örökzöld növény nyolcágú, csillagszerű termései díszítésre éppen úgy használhatók, mint lekvárok, sütemények, szószok, likőrök vagy vadas ételek ízesítésére.
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
Powered by !JoomlaComment 3.21
3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved." |
< Előző | Következő > |
---|