Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Együtt mozdul a Felősvárosi iskola Szent Sebestyén tiszteletére
Együtt mozdul a Felősvárosi iskola Szent Sebestyén tiszteletére Nyomtatás E-mail
Írta: Torma Kinga Regina   
2019. január 15.
ImageSzent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveznek január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskolában. Az alsósokat és felsősöket egyaránt megmozdító sport- és egészségmegőrző programok mellett kézműves foglalkozásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal várják a tanulókat.

 

 

Ezelőtt 280 évvel, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjtöt és körmenetet tartó – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Ennek értelmében épülhetett meg a Szent Sebestyén-kápolna, amelyet az 1800-as évek elején templommá bővítettek, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik – az idei évben is – a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

A felsővárosi fogadalmi ünnepkörhöz kapcsolódva január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskola, Oberstädtische Grundschule diákjai reggel 8.30 órakor egy orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdik a Szent Sebestyén-napi programokat. Majd az osztályok még délelőtt az iskolában felállított dísztartóban helyezik el saját fogadalmaikat.

A 10 órakor kezdődő rendhagyó testnevelés óra keretében a nebulók korosztályuknak megfelelő versenyeken, előadásokon vehetnek részt: lehetőség lesz fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathatnak előadásokat a méhészetről és a méz fontosságáról, illetve a téli betegségek gyógyításáról, valamint a különböző sérülések ellátásáról is. Lesz sportvetélkedő célba dobással és persze a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki-mit-tud?-dal is készül.

A felsővárosi Szent Sebestyén-napi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódnak: 10 órakor kezdődik a hagyományos fogadalmi szentmise, majd az érdeklődőket egy-egy finom fánkra, teára és forralt borra várják.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >